Slovensko preberá predsedníctvo v OBSE, priority predstaví M.Lajčák 10. januára
01 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 1. januára (TASR) - Slovensko od utorka preberá predsedníctvo na čele Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Funkcie predsedu OBSE sa ujal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Slovenské predsednícke priority oficiálne predstaví vo viedenskom sídle organizácie 10. januára.



"Po celý tento rok tak bude udávať tón najväčšej regionálnej bezpečnostnej organizácii na svete, ktorá zahŕňa 57 účastníckych a 11 partnerských štátov na troch kontinentoch. Slovensko ako predsednícka krajina bude počas nadchádzajúceho obdobia reprezentovať OBSE navonok," ozrejmil tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Počas predsedníckeho obdobia bude Slovensko organizátorom a spoluorganizátorom zhruba 50 podujatí, približne polovica sa bude konať v Bratislave a okolí. Rezort informoval, že v lete tohto roka sa uskutoční neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí OBSE. "Vrcholným predsedníckym podujatím a rozsahom najväčším podujatím v moderných dejinách SR bude Ministerská rada OBSE v decembri 2019 s očakávanou účasťou asi 70 národných delegácií," doplnil.

Na Slovensku sa zároveň uskutoční 12 profilových medzinárodných konferencií na najvyššej úrovni. Venovať sa budú témam, ako napríklad antisemitizmus, násilný extrémizmus a radikalizácia, ekonomicko-environmentálne aspekty, kybernetická bezpečnosť alebo správa a reforma bezpečnostného sektora.

Troma hlavnými prioritami slovenského predsedníctva v OBSE majú byť prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus. Jeho mottom bude "Predsedníctvo orientované na človeka". Podľa MZVaEZ sú tieto tri hlavné oblasti priorít previazané témami aktuálnymi na pôde OBSE.

Ministerstvo tiež upozorňuje, že do výkonu slovenského predsedníctva OBSE v roku 2019 bude vstupovať veľké množstvo premenných. Príkladom je Ukrajina, kde sa v budúcom roku uskutočnia prezidentské a parlamentné voľby. Rezort sľubuje, že slovenské predsedníctvo sa bude snažiť byť aktívnym, spravodlivým a čestným pri mediovaní sporov a vedení diskusií, ale aj užitočným smerom k tým, ktorí budú mať záujem posunúť organizáciu do reality 21. storočia.