Slovensko používa euro už 10 rokov
01 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 1. januára (TASR) - Slovensko je členom eurozóny už desaťročie. Do zóny spoločnej európskej meny vstúpilo 1. januára 2009. Ako pri tejto príležitosti konštatuje Národná banka Slovenska (NBS), euro prinieslo pre SR viacero pozitívnych dopadov.


Spoločná európska mena napríklad podporuje cenovú stabilitu na Slovensku. "Prechod na euro v roku 2009 mal zanedbateľný vplyv na ceny. Za desať rokov od zavedenia eura bola priemerná ročná inflácia na Slovensku iba 1,3 %," vyčíslila centrálna banka.

Transakčné náklady pri zahraničnom obchode a turistike klesli, čím firmy a obyvatelia podľa NBS usporia približne 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), resp. viac ako 200 miliónov eur ročne. Euro tiež pomohlo zvýšiť slovenský vývoz, podľa odhadov o 10 %. Odstránilo sa kurzové riziko pri zahraničnom obchode s eurozónou.
"Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky Eurobarometer si 69 % Slovákov myslí, že euro je dobré pre ich krajinu. Výsledky prieskumu tiež ukázali, že Slováci si na platenie touto menou zvykli. Až 90 % z nich uviedlo, že platby eurovými bankovkami sú pre nich úplne jednoduché," priblížila NBS.

Ku koncu decembra 2018 zostalo v obehu 18,77 milióna kusov slovenských bankoviek v hodnote 2,16 miliardy Sk alebo 71,7 milióna eur. V peňažnom obehu tak zostalo približne 1,42 % z hodnoty slovenských bankoviek v obehu. V priemere na jedného obyvateľa pripadajú stále tri až štyri slovenské bankovky v hodnote 397 Sk alebo 13,2 eura. NBS naďalej vymieňa slovenské bankovky a slovenské pamätné mince bezplatne a bez časového obmedzenia.