Divadlo Andreja Bagara v Nitre uvedie v roku 2019 tri premiéry
01 | 01 | 2019 I TASR

Nitra 1. januára (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie v roku 2019 tri nové premiéry. Druhú polovicu sezóny 2018/2019 otvorí v Štúdiu DAB francúzska konverzačná komédia Meno, ktorú režijne spracováva Matúš Bachynec. "Bude to štúdiová komorná vec a aj keď je hra charakterizovaná ako komédia, bude klásť aj mnohé filozofické až morálne otázky, takže diváci sa môžu tešiť na úsmevné momenty, ale budú mať priestor aj na zamyslenie. Premiéra inscenácie je naplánovaná na 18. januára," povedal šéf umeleckého súboru DAB Juraj Ďuriš.



V roku 2019 uvedie DAB vo svojom štúdiu aj dramatizáciu románu Josepha Hellera Hlava XXII. Inscenácia priblíži divákom absurditu a nezmyselnosť vojny. "A tam kde je satira a absurdita, určite nebude chýbať ani humor, ktorý nás sprevádza prakticky počas celej sezóny. Po uvedení premiéry Hlavy XXII naplánovanej na 8. marca sa opäť presunieme na Veľkú sálu DAB so slovenskou klasikou Drotár od Jána Palárika v réžii Lukáša Brutovského. V hre sa budeme venovať napríklad aj multikulturálnym otázkam, ktoré v dnešnom svete majú svoje miesto. A aj keď je to opäť charakterizované ako veselohra, budem tam aj veľa vážnych tém, ktoré sa budú v tomto príbehu riešiť," povedal Ďuriš.

Riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy pripomenul, že divadlo sa okrem prípravy titulov tejto sezóny začína pripravovať aj na tú budúcu. "Bude jubilejná. Pripomenieme si v nej 70. výročie vlastne povojnového divadla, pretože vieme, že divadlo v Nitre bolo už za Rakúsko-Uhorska, ale jeho budova bola po vojne, po zásahu bombou, zbúraná. Zároveň oslávime aj 30. výročie pomenovania nitrianskeho divadla ako Divadla Andreja Bagara. V rámci osláv týchto okrúhlych výročí sa bude konať veľa sprievodných podujatí, vrátane veľkého galaprogramu, ktorý máme pripravený na október 2019. Okrem iného pripravujeme aj vydanie knihy, ktorá bude mapovať obdobie 70 rokov existencie DAB," uviedol Dóczy.

DAB sa bude v roku 2019 zameriavať aj na viaceré investičné projekty. Jedným z nich je modernizácia osvetlenia a ozvučenia štúdia. Ide o veľkú investíciu v hodnote približne 750.000 eur. "Realizovať ju chceme na tri etapy, pretože na tieto práce si musíme najskôr zarobiť. Niektoré technické veci, ako je napríklad výmena transformátora alebo regulátora plynu, sme zrealizovali v rámci tohto kalendárneho roka, čím sme vyriešili viaceré technické problémy," povedal Dóczy.

Divadlo okrem toho už druhý rok pripravuje rekonštrukciu ubytovne na Ulici 7. pešieho pluku. V roku 2019 by mal byť hotový realizačný projekt a následne by to malo ísť na stavebné povolenie. "Takže predpokladám, že asi v roku 2020 by sa mohli zrealizovať aj stavebné práce. Ubytovňa bude potom opäť slúžiť pre začínajúcich hercov a pre tvorivé tímy. Chceli by sme tam presťahovať aj niektoré naše prevádzky, napríklad fundus kostýmov a ďalšie. Budova divadla je síce veľká, ale nemá vlastné sklady, takže improvizujeme. Takže jednou z ďalších úloh, ktoré nás čakajú, je nájsť vhodné skladovacie priestory, ktoré divadlo stále hľadá,," skonštatoval Dóczy.