Venezuelčania údajne plánovali atentát na kolumbijského prezidenta
30 | 12 | 2018 I TASR

Bogota 30. decembra (TASR) - Kolumbijské úrady vyšetrujú údajný plán na zabitie nového prezidenta Kolumbie Ivána Duqueho, do ktorého mali byť zapletení Venezuelčania. Informoval o tom v sobotu kolumbijský minister zahraničných vecí Carlos Holmes, ktorého citovala agentúra AP. 



Kolumbijské tajné služby podľa Holmesa vyšetrujú správy o možnom komplote voči Duquemu už niekoľko mesiacov. Minister to oznámil v krátkom videozázname, ktorý zverejnil na Twitteri. Neuviedol pritom, či sa uvedené podozrenia podarilo potvrdiť.
Obavy v tomto smere však podľa neho vzrástli po nedávnom zatknutí troch Venezuelčanov vyzbrojených útočnými zbraňami.

Holmes preto požiadal verejnosť, aby poskytla akékoľvek informácie súvisiace s prípadom. Poďakoval tiež bližšie nekonkretizovaným zahraničným tajným službám, že pomáhajú zaisťovať bezpečnosť prezidenta Kolumbie.
Kolumbijská rozhlasová stanica Blu Radio v tejto spojitosti informovala o zatknutí troch Venezuelčanov, ktorých v decembri zadržali na severe Kolumbie. Našla sa u nich útočná puška s puškohľadom, kompaktný samopal, munícia a ohlušujúci granát.

Podľa stanice Blu Radio sa mal atentát voči Duquemu zrejme uskutočniť v období okolo inaugurácie socialistického prezidenta Venezuely Nicolása Madura, ktorý sa má v januári ujať úradu na druhé funkčné obdobie. Komplot by podľa rádia pravdepodobne podporili aj kolumbijskí ľavicoví povstalci a drogové kartely.

Konzervatívec Iván Duque sa stal prezidentom Kolumbie v auguste tohto roku. V rámci Latinskej Ameriky odvtedy vedie diplomatické úsilie zamerané na izolovanie venezuelskej vlády, ktorá je obviňovaná z potláčania demokracie a spôsobenia hlbokej hospodárskej krízy, ktorá vyhnala za hranice už milióny Venezuelčanov.
Maduro v posledných týždňoch vystupňoval slovné útoky voči susednej Kolumbii. Vládu v Bogote pritom obviňuje z toho, že spolu s USA pripravuje jeho násilné zosadenie.