USA sú proti nadzvukovým strelám Číny a Ruska bezmocné, varuje správa
30 | 12 | 2018 I Tyler Durden

Nová správa Úradu pre zodpovednosť vlády (GAO) varovala, že súčasný systém protiraketovej obrany USA je proti balistickým a nadzvukovým strelám Číny a Ruska bezmocný.


Rýchlosť, nadmorská výška a manévrovacia schopnosť strely by mohli prekonať všetky senzory na sieti (vrátane tých vo vesmíre) a pozemné a námorné radary, aj pozemné a námorné obranné strely zem-vzduch. V prípade hypersonického raketového útoku by boli rozkaz, kontrola a riadenie boja zo strany Pentagonu neúčinné.

"Čína a Rusko vyvíjajú hypersonické zbrane, pretože ich rýchlosť, nadmorská výška a manévrovacia schopnosť môžu prekonať väčšinu systémov protiraketovej obrany, a môžu byť použité na zlepšenie schopností konvenčných a jadrových útokov na dlhé vzdialenosti," uvádza sa v správe.


Správa pripúšťa: "V súčasnej dobe neexistujú žiadne protiopatrenia."

Preteky v zbrojení nadzvukovými zbraňami vyústili v to, že americké letectvo udelilo v tomto roku zbrojovke Lockheed Martin niekoľko zmlúv na vývoj "hypersonických konvenčných útočných zbraní" (HCSW).



Prvá dohoda bola podpísaná v apríli, v hodnote viac ako 928 miliónov dolárov.

O štyri mesiace neskôr americké letectvo udelilo Lockheed Martin, jednotke pre riadené strely, zmluvu na vývoj hypersonických zbraní ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon). Na vývoj tohto druhého prototypu hypersonických zbraní firma Lockheed Martin získala 480 miliónov dolárov.

"V rámci programov ARRW a HCSW je vyvíjaný jedinečný potenciál pre vojnového bojovníka, pričom každý z nich má iný technický prístup," uviedlo americké letectvo vo vyhlásení. "Snahou ARRW je 'dosiahnuť hranicu súčasných možností' tým, že sa využije technická základňa, vytvorená na základe partnerstva vojenského letectva / DARPA. Snahou HCSW je využiť pokročilé technológie, ktoré doteraz neboli integrované do leteckého zavádzacieho systému. "

V správe sa uvádza: "Čína a Rusko vyvíjajú protisatelitné zbrane, aby ohrozili operácie vo vzdušnom priestore USA."

"Čína rozvíja potenciál vykonávať rozsiahle protisatelitné útoky s využitím nových fyzických, kybernetických a elektronických prostriedkov boja," čo dodáva navrhovanej "vesmírnej sile" zo strany prezidenta Trumpa na dôveryhodnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin v marci úspešne testoval hypersonickú nukleárnu strelu.

Hypersonická strela Kinžál (Dagger) letí rýchlosťou Mach 10, má rozsah vyše 1 200 míľ a môže niesť jadrovú alebo konvenčnú hlavicu. Rusko uviedlo, že hypersonická strela je schopná zasiahnuť pozemné ciele a námorné lode.

Nedávno ruskej Ministerstvo obrany zverejnilo online video, na ktorom je stíhacie tryskové lietadlo MiG-31, ktoré počas cvičenia odpálilo strelu Kinžál. Ministerstvo uviedlo, že hypersonická strela niesla konvenčnú bojovú hlavicu, ktorá zasiahla utajované ciele v rámci testovania rozsahu v južnom Rusku.

V októbri sme zverejnili dramatické zábery, ktoré zachytili hypersonické jadrovej lietadlo, ktoré preletelo naprieč Čínou.


Skúsme prísť na to, či 1) je to reálne, 2) či je to skutočne z "dnešnej noci" (treba zohľadniť časové pásmo, ak to bolo nahrané do počítača skoro po nafilmovaní). 3) overiť možnosť, či nejde o trajektóriu (padajúceho) SojuzuFG ...


... pretože toto je divné, ak ide o zánik rakety. 


Stanica Fox News uviedla v reakcii na Úrad pre zodpovednosť vlády (GAO), že Ministerstvo obrany opísalo správu ako "presnú, aj keď ide o alarmujúci makro obraz ohľadne toho, ako si USA stoja vo svete proti novo vznikajúcim hrozbám".