Kim Čong-un vyzýva na ďalšie rokovania s Južnou Kóreou v novom roku
30 | 12 | 2018 I TASR

Soul 30. decembra (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un poslal juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi list s výzvou, aby lídri oboch Kóreí viedli v novom roku ďalšie rozhovory. Podľa agentúry AP o tom v nedeľu informovala juhokórejská prezidentská kancelária.



Kim v liste vyjadril aj poľutovanie, že nemohol podniknúť plánovanú návštevu juhokórejského hlavného mesta Soul, o ktorej sa juhokórejská strana domnievala, že sa do konca roka 2018 uskutoční.

Munova kancelária zároveň uviedla, že podrobnosti z obsahu Kimovho listu úplne nezverejní.
V tomto roku sa Kim stretol s Munom dovedna trikrát - aktívnej diplomatickej iniciatíve Pchjongjangu však predchádzala celá séria severokórejských provokačných jadrových a raketových skúšok, sumarizuje AP.

Kim Čong-un sa okrem toho v júni zúčastnil na historickom summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Jadrové rozhovory konané po tejto vrcholnej schôdzke sa však čoskoro dostali do slepej uličky, keďže Severná Kórea požadovala, aby Spojenými štátmi iniciované sankcie proti nej boli zrušené ešte prv, než pristúpi k svojej denuklearizácii.