Ceny ropy sa v závere týždňa stabilizovali, za týždeň však opäť klesli
30 | 12 | 2018 I TASR

New York 30. decembra (TASR) - Po niekoľkých dňoch výkyvov sa ceny ropy v závere tohto týždňa stabilizovali, keď ich na jednej strane podporil rast akciových trhov, na druhej ale smerom nadol posunuli pokračujúce obavy z prebytkov komodity na trhu. Práve kolísanie počas týždňa spôsobilo, že za celý týždeň ceny ropy klesli, už tretí týždeň po sebe.


V priebehu týždňa klesli ceny ropy na najnižšiu úroveň za 1,5 roka a za celý rok 2018 zaznamenali pokles o vyše 20 %. Najviac ich nadol tlačili obavy z prezásobenia trhov, keďže produkcia v USA stále rastie, čo prispelo k tomu, že v tomto roku sa Spojené štáty stali novým svetovým lídrom v ťažbe ropy. Ich produkcia dosahuje 11,6 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo je viac než v prípade Ruska či Saudskej Arábie.

V poslednom týždni ceny ropy nepodporili ani informácie z amerického ministerstva energetiky o poklese ropných zásob. Pokles bol totiž slabší, než sa očakávalo. Zatiaľ čo trhy čakali, že zásoby ropy v USA klesnú za týždeň do 21. decembra o 2,9 milióna barelov, ministerstvo oznámilo pokles len o 46.000 barelov.

Navyše, ako uviedla spoločnosť Baker Hughes, počet aktívnych ropných vrtov v USA vzrástol. Ropné firmy pridali za týždeň do 28. decembra dva aktívne vrty, čo naznačuje, že produkcia ropy v USA by mala pokračovať v raste.

Cena ropy Brent s februárovým kontraktom zaznamenala na záver piatkového obchodovania (28. 12.) rast o 4 centy a obchodovanie ukončila na úrovni 52,20 USD (45,57 eura) za barel. Za celý týždeň ale zaznamenala pokles zhruba o 3 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou rovnako vo februári vzrástla v závere piatkového obchodovania o 72 centov a obchodovanie ukončila na úrovni 45,33 USD/barel. Za celý týždeň ale podobne ako v prípade Brentu cena ropy klesla, aj keď miernejšie, o 0,4 %.
(1 EUR = 1,1454 USD)