V Sudánskom Chartúme a iných mestách opäť demonštrovali proti prezidentovi Bašírovi
29 | 12 | 2018 I TASR

Chartúm 29. decembra (TASR) - Tisíce ľudí sa zhromaždili v piatok v rôznych častiach sudánskeho hlavného mesta Chartúm, kde opäť vyzývali na odstúpenie dlhoročného prezidenta Umara Bašíra. Menšie protivládne demonštrácie sa konali aj v mestách Atbara, al-Ubajjid, Sannár či Wad Madaní, uviedla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných aktivistov.



Polícia podľa nich použila slzotvorný plyn proti demonštrantom na chartúmskom predmestí Umm Durmán, ktoré je tradičným centrom sudánskej opozície. V súvislosti s protestmi neboli tentoraz hlásené žiadne obete, pokračovalo však zatýkanie opozičných vodcov vrátane spoluorganizátorov utorkového pokusu o pochod k prezidentskému palácu, ktorý vyústil do násilných stretov s políciou.
Popri demonštráciách pokrač

ovali v piatok v Sudáne aj časovo neohraničený štrajk lekárov a trojdňový štrajk novinárov.
Vlna protivládnych protestov, ktoré sú namierené taktiež proti korupcii a rastúcim cenám, vypukla v Sudáne 19. decembra. Podľa údajov mimovládnej organizácie Amnesty International prišlo počas prvých piatich dní v stretoch s políciou o život najmenej 37 ľudí. Sudánska vláda vo štvrtok uviedla, že v súvislosti s protestmi eviduje 19 mŕtvych. Zranenia podľa nej utrpelo vyše 200 demonštrantov, ako aj takmer 190 príslušníkov bezpečnostných síl.

Prezident Bašír, ktorý je v Sudáne pri moci od roku 1989, je na zozname hľadaných osôb Medzinárodného trestného súdu (ICC) pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a genocídy spáchaných počas konfliktu v Dárfúre.
Sudánska vláda vyhlasuje, že jediným legitímnym spôsobom, ako dosiahnuť "zmenu režimu", sú voľby, a tvrdí, že medzi pokojných demonštrantov sa zamiešali "podvratné živly".