Čína prepustila jedného z troch zadržaných Kanaďanov
29 | 12 | 2018 I TASR

Ottawa 29. decembra (TASR) - Čínske orgány prepustili na slobodu kanadskú učiteľku Sarah McIverovú, ktorú zadržali tento mesiac pre údajné nezrovnalosti s jej pracovným povolením. Podľa tlačovej agentúry AP to oznámila v piatok kanadská vláda.



McIverová, pochádzajúca z kanadskej provincie Alberta, bola už tretím občanom Kanady zadržaným v Číne po tom, ako v kanadskom Vancouveri začiatkom decembra zatkli Meng Wan-čou, finančnú riaditeľku a dcéru zakladateľa čínskej spoločnosti Huawei. Podľa hovorcu kanadského rezortu diplomacie Richarda Walkera však tejto Kanaďanke medzičasom umožnili vrátiť sa domov.

Ďalší dvaja zadržaní občania Kanady, identifikovaní ako bývalý diplomat Michael Kovrig a podnikový konzultant Michael Spavor, sú podľa Pekingu podozriví z "aktivít v rozpore s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti". Čínska vláda vyjadrila v pondelok svoj "rozhodný" nesúhlas s vyhláseniami Kanady a Spojených štátov, ktoré vyzývali na prepustenie týchto osôb.
Čína i Kanada predtým vyhlasovali, že prípad McIverovej sa odlišuje od toho, v ktorom vystupujú Kovrig a Spavor.

Spomínanú predstaviteľku spoločnosti Huawei prepustili v Kanade na kauciu a čaká na výsledok konania o vydaní do Spojených štátov, kde je obvinená z podvodu súvisiaceho s možným porušením sankcií uvalených Spojenými štátmi na Irán. Až do ukončenia konania nesmie opustiť Kanadu, proti čomu Čína protestuje. Kanadská vláda zase vyjadrila znepokojenie nad "svojvoľným" zadržaním Kanaďanov v Číne a takisto vyzvala na ich "bezodkladné" prepustenie.