Britská vláda cez boj proti "ruskej propagande" diskreditovala vlastnú opozíciu
29 | 12 | 2018 I Peter Králik
Pod rúškom boja s ruskou propagandou sa britská organizácia nazvaná Ústav pre štátne riadenie zaoberala diskreditáciou opozície, najmä šéfa labouristov Jeremyho Corbyna, uviedol Frankfurter Allgemeine.

Zároveň, ako sa ukázalo, bola táto štruktúra financovaná britským ministerstvom zahraničia, ako aj Ministerstvom zahraničných vecí USA a samotným NATO.

Po škandále s únikom dát z Facebooku poslanci Európskeho parlamentu aktívne podporujú zvýšenie transparentnosti všetkých politických kampaní, ktoré sa vykonávajú na internete. Trvajú na tom, aby organizácie zapojené do týchto činností plne sprístupnili informácie o zdrojoch financovania.

Európska komisia vyzýva k "aktívnemu odporu" pokusom ovplyvňovať verejnú mienku, najmä vzhľadom na veľký počet volieb, ktoré sa budú konať v Európe do roku 2020. Teraz vo Veľkej Británii vypukol škandál, ktorý je spojený s týmto "aktívnym odporom".

Pod rúškom boja s "ruskou propagandou" sa organizácia nazvaná "Ústav pre štátnu riadenie" ( "Institute for Statecraft") zaoberala diskreditáciou miestnej opozície, najmä predstaviteľov labouristickej strany. Jej zamestnanci sa snažili vykresliť vodcu labouristov Jeremyho Corbyna čoby "bábku Vladimíra Putina".

Ako sa ukázalo, táto organizácia so sídlom v Škótsku bola založená bývalými vojakmi a bývalými zamestnancami tajných služieb. Keď sa verejnosť dozvedela, čo robí, príslušné úrady v Škótsku sa začali zaoberať jej previerkou. Počas vypočutia v britskom parlamente minister pre záležitosti Európy a Ameriky Alan Duncan, ktorý sa podieľal na vytvorení tejto organizácie, odmietol všetky obvinenia proti nej, ale nedokázal vysvetliť, prečo spolu so svojím ministerstvom patrí medzi sponzorov ministerstvo zahraničia USA a NATO.

Navyše, ako sa ukázalo, aktivity organizácie sa neobmedzovali len na intervencie iba v domácich politických otázkach. Tiež uskutočnila kampaň na diskreditáciu jedného zo španielskych politikov, ktorého chcel nový španielsky premiér poveriť dohľadom nad tajnými službami. Do toho bolo zapojené veľké množstvo "nakúpených" španielsky hovoriacich novinárov.

Tento škandál ukazuje, že tí, ktorí v boji proti zahraničnej propagande a dezinformáciám používajú rovnaké metódy, "chodia po veľmi tenkom ľade". Otvorená spoločnosť samozrejme nemôže zostať neaktívna, keď sa sloboda prejavu, tlač a informácie používa k jej rozdeleniu, ale odpovedať na to tým samým je "nesmierne zlé".