Súd v Británii uznal troch mužov vinných z vraždy piatich ľudí
28 | 12 | 2018 I TASR

Londýn 28. decembra (TASR) - Britský súd uznal za vinných z vraždy troch mužov, ktorí vo februári v meste Leicester zámerne podpálili obchod. Spôsobili tým výbuch, pri ktorom zahynulo päť ľudí, informovala spravodajská televízia Sky News.



Arama Kurda (34) z Leicesteru, Hawkara Hassana (33) z Coventry a Arkana Aliho (37) z Oldhamu uznal súd za vinných z vraždy piatich ľudí. Tú spáchali, keď podpálili obchod a spôsobili výbuch aj napriek tomu, že vedeli, že nad obchodom sa nachádzajú byty. Ich zámerom bolo zabezpečiť vyplatenie poistného plnenia vo výške 300.000 libier majiteľovi obchodu, ktorým bol Aram Kurd.

"Inými slovami, skaza, ktorú spôsobili, bola realizovaná s úmyslom zabíjať," povedal na súde žalobca David Herbert.
K výbuchu došlo 25. februára v poľskom obchode s potravinami na prízemí budovy na rušnej ulici Hinckley Road v Leicesteri. Nad obchodom sa nachádzali dva byty. Po výbuchu začala budova horieť a následne sa zrútila.

V byte nad obchodom pri zrútení sa domu zahynuli Mary Ragoobeerová a jej dvaja synovia Shane a Sean, ako aj 18-ročná Shaneova priateľka Leah Beth Reeková, ktorá bola v byte na návšteve.
Pri výbuchu zahynula aj priateľka jedného z obžalovaných Viktorija Ijevlevová, ktorá v obchode pracovala ako predavačka. Tú páchatelia nechali zomrieť, pretože o ich plánoch "priveľa vedela".