R. Raši: V roku 2019 bude pokračovať boj s byrokraciou ďalšími krokmi
28 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 28. decembra (TASR) - V roku 2019 bude pokračovať boj s byrokraciou ďalšími krokmi. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu zruší predkladanie potvrdenia o návšteve školy, o sociálnych, zdravotných i daňových nedoplatkoch. Pre TASR to uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).



V súvislosti s uvedenými potvrdeniami je predpoklad, že bude treba opäť zmeniť stovku zákonov, čo bude práca náročnejšia legislatívne ako technicky, ale pozitívny efekt občan zaregistruje, zdôraznil vicepremiér Raši.

Zároveň skonštatoval, že rok 2018 bol kľúčový v tom, že sa začala prvá fáza boja s byrokraciou. Od septembra nemusí žiadať občan výpisy z obchodného, živnostenského registra a z listu vlastníctva. „To je príklad informatizácie štátu pre bežného občana," dodal a ocenil prácu štátnych zamestnancov, ktorí boli vyškolení, vyhľadávajú tieto potrebné informácie sami v registroch a šetria tak čas a peniaze občanov a podnikateľských subjektov. „Od 1. januára 2019 k tomu pribudne výpis a odpis z registra trestov," avizoval.

V súvislosti s elektronickou komunikáciou štátu pripomenul, že v roku 2018 sa začalo centrálne úradné doručovanie. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) posiela poštu za štátne organizácie majiteľovi aktívnej schránky elektronickou cestou, čo ušetrí 40 miliónov eur na poštovnom. Ak ju občan alebo podnikateľský subjekt nemá zriadenú, dostane zásielku klasickou poštou. V roku 2019 bude pokračovať modernizácia portálu verejnej správy slovensko.sk.

„NASES, ktorý od 1. januára 2019 prechádza pod úrad podpredsedu vlády, pripravuje mobilnú aplikáciu, aby ste si pri zachovaní bezpečnosti mohli prezrieť časť dokumentov vo vašej elektronickej schránke na mobilnom telefóne," avizoval.