Polícia v Turecku zadržala v spojitosti s Islamským štátom desiatky ľudí
28 | 12 | 2018 I TASR

Ankara 28. decembra (TASR) - Turecko v piatok počas policajných razií v dvoch provinciách zadržalo desiatky ľudí podozrivých zo spojenia s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS). Píše o tom agentúra AFP.



Hlavný prokurátor v Ankare vydal 64 zatykačov v súvislosti s vyšetrovaním IS. Do väzby zatiaľ policajti umiestnili 56 ľudí a po ďalších 12-tich stále pátrajú.
Polícia v domoch podozrivých v hlavnom meste Ankara našla strelné zbrane a muníciu, uviedla štátna tlačová agentúra Anadolu. Desiatich Iračanov zadržali v spojitosti s IS v provincii Samsun na severe krajiny.

Úrady tento rok už takéto razie v hlavnom meste raz uskutočnili. V júni - niekoľko dní pred parlamentnými voľbami - zatkli 14 údajných členov organizácie Islamský štát podozrivých z plánovania útoku na voľby.

Turecko v rokoch 2015-16 zasiahla séria teroristických útokov, za ktoré pripisujú vinu Islamskému štátu a kurdským militantom. Posledný útok sa stal v januári 2017, keď strelec počas novoročných osláv v nočnom klube v Istanbule zabil 39 ľudí.

Turecko sľúbilo zlikvidovať Islamský štát v Sýrii a po tom, ako USA oznámili stiahnutie všetkých pozemných jednotiek z tejto vojnou rozdelenej krajiny, pohrozila Ankara zásahom proti džihádistom a sýrskym kurdským milíciám.