Nemecko a Francúzsko naliehajú na Rusko, aby prepustilo ukrajinských námorníkov
28 | 12 | 2018 I TASR

Berlín 28. decembra (TASR) - Lídri Nemecka a Francúzska naliehajú na Rusko, aby v období Nového roka a pravoslávnych Vianoc prepustilo všetkých 24 ukrajinských námorníkov, zadržaných pred mesiacom pri incidente v Kerčskom prielive.



Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok v spoločnom vyhlásení takisto zaviazali, že budú ďalej vyvíjať tlak, aby sa na východe Ukrajiny uplatňovala mierová dohoda z roku 2015.

Dlho "tlejúci" konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý sa začal ruským anektovaním ukrajinského Krymského polostrova, sa vystupňoval 25. novembra, keď ruská pobrežná stráž strieľala na tri plavidlá ukrajinských námorných síl a nakoniec ich aj zajala, spolu s posádkami.

Merkelová a Macron v piatkovom vyhlásení znovu zopakovali výzvy, aby "všetky lode dostali možnosť bez zdržiavania, bezpečne a slobodne sa plaviť" cez Kerčský prieliv, ktorý oddeľuje Krym od pevninského Ruska. Obaja vrcholní politici zároveň vyzvali na "okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých protiprávne zadržiavaných ukrajinských námorníkov", informovala tlačová agentúra AP.

Všetkých 24 zajatých ukrajinských námorníkov sa vyhlásilo za vojnových zajatcov. Informovala o tom ukrajinská tlačová agentúra Unian. Námorníci to vyhlásili pred vyšetrovateľmi.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) obvinila Ukrajincov z protizákonného prekročenia hraníc a až do 25. januára 2019 na nich uvalila väzbu. Traja z nich utrpeli pri zásahu ruských pohraničníkov zranenia.

Po uvalení väzby boli zadržiavaní Ukrajinci prevezení do moskovských väzníc Lefortovo a Matrosskaja tišina. V prípade usvedčenia zo vznesených obvinení im hrozí až šesť rokov väzenia.