Armáda v Mjanmarsku obvinila povstalcov z porušenia prímeria
28 | 12 | 2018 I TASR

Rangún 28. decembra (TASR) - Mjanmarská armáda v piatok obvinila povstalcov z útoku, pri ktorom zahynuli niekoľkí jej vojaci, informovala agentúra AFP. Je to prvý nahlásený útok od minulotýždňového bezprecedentného prímeria, ktoré vyhlásila armáda v rámci bojov s povstaleckými skupinami etnických menšín na severe a východe krajiny. 


Mjanmarská armáda oznámila, že na jej vojakov vo štvrtok zaútočili vzbúrenci z takzvanej Armády Šanského štátu (SSA-S/RCSS). Niekoľko vojakov bolo pri útoku zabitých a ďalších museli ošetriť vo vojenskej nemocnici.
Veliteľstvo armády zdôraznilo, že vyhlásené prímerie bude aj naďalej striktne dodržiavať, na útoky SSA však mieni adekvátne reagovať v súlade s platnými zákonmi.

Armáda minulý týždeň oznámila, že na štyri mesiace zastaví všetky pohyby vojsk v problematických oblastiach - v Kačjinskom a Šanskom štáte.
Pozastavenie občianskej vojny trvajúcej niekoľko desaťročí môže byť cestou, ako ozbrojené skupiny prinútiť zapojiť sa do mierového procesu, píše AFP.

Mierový proces je jednou z priorít mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij, ktorá sa ujala vlády po voľbách v roku 2015. Su Ťij sa však zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu bezpečnostnú politiku krajiny, pretože kľúčové posty vo vláde stále zastávajú príslušníci armády.