Autobus plný turistov vyhodili do vzduchu v obľúbenej slovenskej destinácii v Egypte
28 | 12 | 2018 I TASR, Peter Králik
Bomba umiestnená pri ceste zasiahla v piatok neďaleko pyramíd v egyptskej Gíze autobus s turistami. O život prišli najmenej dvaja ľudia, informovala s odvolaním sa na egyptských bezpečnostných predstaviteľov agentúra AP.

Egyptské ministerstvo vnútra oznámilo, že pri explózii zahynuli dvaja vietnamskí turisti a desať ďalších utrpelo zranenia.

V autobuse sa podľa ministerstva viezlo 14 turistov z Vietnamu, keď vozidlo o 18.15 h miestneho času (17.15 h SEČ) zasiahla explózia podomácky vyrobeného výbušného zariadenia. Tá zranila aj vodiča a turistického sprievodcu, ktorí sú obaja Egypťania, vyplýva z oznámenia prevzatého agentúrou AFP.
Zdroje AP uviedli, že autobus v čase explózie prechádzal oblasťou Mariutíja v Gíze, nachádzajúcou sa neďaleko svetoznámych pyramíd.

Egypt už roky bojuje proti islamským militantom na Sinajskom polostrove, ktorí niekedy útočia aj v iných častiach krajiny, najmä na príslušníkov kresťanskej menšiny alebo turistov. Najnovší útok je však prvým namiereným proti zahraničným turistom za takmer dva roky, uvádza AP.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel pre denník Plus JEDEN DEŇ povedal, že momentálne neevidujú medzi obeťami žiadneho slovenského občana.

Medzi obeťami a zranenými pri bombovom útoku v Gíze neevidujú Slovákov
28 | 12 | 2018 | TASR