LE SOIR: Keď Macron zlyhal úplne vo všetkom, píše historik Marcel Gauchet
28 | 12 | 2018 I Peter Králik
Kríza, ktorú dnes Francúzsko zažíva, je oveľa hlbšia ako ekonomické požiadavky "žltých viest", tvrdí historik a filozof Marcel Gauchet na belgickom portáli LE SOIR.

Finančné opatrenia navrhované vládou pravdepodobne nepomôžu prekonať rozkol v spoločnosti a odstrániť dôsledky 30 rokov politiky globalizácie. Pričom Macronova vláda svojou činnosťou len zhoršila problémy v krajine a urobila z Francúzska nekontrolovateľnú krajinu, tvrdí odborník.

Podľa francúzskeho historika a filozofa Marcela GAUCHETA sú opatrenia navrhnuté vládou pre riešenie krízy "žltých viest" povrchné a neuspokoja protestujúcich, ktorí požadujú, aby štát "uľahčil ich situáciu". Áno, vláda môže zvýšiť mzdy, ale čo má robiť s "medzinárodnou distribúciou pracovných miest" so stratou spoločenského postavenia, rétoricky sa historik pýta na stránkach Le Soir.

"Z tohto pohľadu žiadna cesta von nie je. Medzi všetkými vrstvami spoločnosti, ktoré už nehovoria rovnakým jazykom, zavládlo nepochopenie. To nie je spoločenský rozkol. Toto je morálne rozkol, "tvrdí odborník.

Podľa Gaucheta, aj keď dopad krízy na vládu Emmanuela Macrona bude dlhotrvajúci, neexistuje žiadna alternatíva k existujúcemu stavu vecí: "krajina sa stala nekontrolovateľnou". Podľa neho sa dnešný "výbuch" pripravoval posledných 30 rokov, keď sa Francúzsko vydala na cestu globalizácie, čo viedlo k priemyselnému vymieraniu celých regiónov krajiny.

Emmanuel Macrona bol zvolený do funkcie kvôli rozpadu politického systému - ďalšieho dôsledku globalizácie. Počas svojej volebnej kampane sľúbil "načúvať spoločnosti", ale po voľbách urobil presný opak, konštatuje historik.

Jeho vláda začala robiť zákony "krutým tempom", ale ako čas plynul, ľudia si uvedomili, že im vôbec nie je ponúkané to, čo očakávali. Vláda je drvená stálymi protikladmi, reformy idú proti sebe navzájom. "Takú politiku je nemožné pochopiť. A technokrati to nie sú schopní vysvetliť, "poznamenáva Gauchet.

Ako kandidát na prezidentský úrad Macron opakovane vyhlasoval, že Francúzi potrebujú akéhosi "kráľa", ale hlboko sa mýlil v tom, čo poddaní očakávajú od monarchu, uvádza historik.

Kráľ Francúzov nie je "manažérom a nie vlastníkom štátu", ktorý núti zamestnancov pracovať 18 hodín denne, aby sa všetci Francúzi vďaka "reťazovej reakcii" stali miliardári.

"Vo francúzskej tradícii je kráľ arbitrom ... Keď Macrona nazývajú prezidentom bohatých, je mu vytýkané, že sa nestal rozhodcom medzi bohatými a chudobnými," vysvetľuje odborník.

Súčasne však Gauchet nevylučuje možnosť, že úder prijatý prezidentom republiky mu dodá múdrosť. Avšak odborník pochybuje o tom, že súčasná kríza bude príležitosťou pre francúzskeho vodcu, aby vo svojej politike urobil "ľavicový obrat". "Myšlienka, že Francúzsko môže byť reformovaná a potom prerozdeľovať plody hospodárskeho rastu, je romantická fikcia,"domnieva sa filozof.

Problémy krajiny sú príliš hlboké, aby sa dali vyriešiť v tak krátkej dobe. Navyše Macronov projekt, čím sa rozumie možnosť reformovať Európu a súčasne dať francúzskej ekonomike stratenú dynamiku je "čisté šialenstvo", uviedol historik.

Všetky Macronove európske projekty zlyhali, tvrdí Gauchet, ale súčasná slabosť prezidenta môže paradoxne pohnúť veci z miesta. "Ak to, čo sa deje vo Francúzsku, náhle straší zvyšok Európanov, mohli by Macronovi urobiť ústupky. Ďalší Európania, nie viac ako my, nechcú opakovať taliansky scenár s alianciou Le Penová-Mélenchon na čele,"vysvetľuje expert.

Dnešné Francúzsko je v slepej uličke. Ani klasický politický systém, ani "populisti" predstavovaní Marine Le Pen a Jean-Lucom Mélenchon nie sú schopní vládnuť krajine. Avšak je stále malá nádej na nápravu situácie. Existuje možnosť, že dnešná kríza pomôže Francúzom rozumne posúdiť situáciu, v ktorej sú, a uvidieť všetko, čo sa pokazilo.