Za vývoz komunálneho odpadu v Žiari nad Hronom si obyvatelia v budúcom roku priplatia
27 | 12 | 2018 I TASR

Žiar nad Hronom 27. decembra (TASR) - Za odvoz komunálneho odpadu si obyvatelia Žiaru nad Hronom v budúcom roku priplatia. Žiarski poslanci odsúhlasili 22-percentné navýšenie poplatku za zmesový komunálny odpad. Ivana Martincová, vedúca Oddelenia odpadového hospodárstva Mestského úradu v Žiari nad Hronom priblížila, že za zvyšovanie poplatkov môže jednak zmena legislatívy, ale aj zmena systému odpadového hospodárstva v rámci mesta. 


Od začiatku budúceho roka sa sadzba za liter zmesového komunálneho odpadu v Žiari nad Hronom zvýši zo súčasného 0,023 eura na 0,028 eura. Priemerná platba za komunálne odpady bola v roku 2017 v Žiari nad Hronom 25,18 eura, po novom to tak bude približne 30,72 eura. Martincová podotkla, že poplatok za komunálne odpady sa v meste nemenil od roku 2009.

"Táto zmena nastala z dôvodu zmeny v systéme nakladania s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom, ktorý sme zaviedli v roku 2017," priblížila Martincová s tým, že aktuálne je už zbernými nádobami na tento odpad pokryté celé mesto. "Táto činnosť nespadá do vyhradeného prúdu odpadov, ktoré sú hradené z organizácií zodpovednosti výrobcov, ale sú súčasťou miestneho poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady," vysvetlila vedúca odboru.

Druhým dôvodom zvyšovania poplatku je zmena legislatívy v odpadovom hospodárstve a to navyšovanie poplatkov za ukladanie odpadu na skládky.

Od začiatku budúceho roka sa podľa Martincovej mení aj sadzba za drobný stavebný odpad, ktorý obyvatelia odovzdávajú v zbernom dvore. Kým doteraz bola na úrovni 0,015 eura za kilogram, po novom to bude 0,020 eura za kilogram. "Mesto v spolupráci s Technickými službami a.s. má zámer zhodnocovať tretinu tohto odpadu," dodala Martincová.