Trump sa pri návrate z Iraku krátko zastavil v Nemecku
27 | 12 | 2018 I TASR
Ramstein/Washington 27. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa v noci na štvrtok pri návrate z vopred neohlásenej návštevy Iraku zastavil v Nemecku. Lietadlo Air Force One pristálo krátko pred druhou hodinou ráno na základni amerického letectva v Ramsteine, kde si doplní palivo a Trump sa krátko stretne s americkými vojakmi, informovali agentúry AP a DPA.

Prezident USA a prvá dáma Melania niekoľko hodín predtým nečakane navštívili amerických vojakov pôsobiacich v Iraku. Išlo o prvú Trumpovu návštevu vojakov nasadených v krízových oblastiach od jeho nástupu do funkcie pred takmer dvoma rokmi.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová v tejto súvislosti uviedla, že iracký premiér Ádil Abdal Mahdí prijal pozvanie na návštevu Spojených štátov. Obaja politici hovorili počas Trumpovej návštevy iba telefonicky.

Trump v príhovore k vojakom, ktorým sa prišiel poďakovať za "ich službu, úspech a obete", na leteckej základni al-Asad ležiacej západne od Bagdadu povedal, že nemá v pláne stiahnuť americké jednotky z Iraku. Ten podľa neho môže byť využívaný ako základňa pre útoky na militantov organizácie Islamský štát, ak "to bude potrebné". V prípade potreby môžu USA zaútočiť na IS "tak rýchlo a tak tvrdo", že islamisti "nebudú ani vedieť, čo sa deje".

Do Iraku sa Trump vydal krátko po tom, ako oznámil stiahnutie amerických jednotiek zo Sýrie, ktorá s Irakom susedí. Toto rozhodnutie zaskočilo jeho poradcov i spojencov, vrátane Iraku, a malo za následok aj demisiu ministra obrany Jima Mattisa.