Pestovatelia cukrovej repy očakávajú aj v roku 2019 pomoc od štátu
27 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 27. decembra (TASR) - Zväz pestovateľov cukrovej repy, člen Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), považuje zaradenie cukrovej repy medzi tzv. citlivé komodity za kľúčové systémové opatrenie. Vďaka tomu bola repa podporená v rámci zelenej nafty a naďalej zostáva aj v projekte Rozvoja rastlinnej a živočíšnej výroby Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC). Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.



Zdôraznila, že systémové opatrenia dlhodobého charakteru na rozdiel od "ad hoc" riešení prinesú pokoj a istotu pestovateľom, ako aj vlastníkom cukrovarov, pomôžu prežiť krízu a dávajú nádejnú perspektívu pre udržanie tohto strategického odvetvia.

Pestovatelia podľa nej v roku 2018 naplno pociťovali vrcholiacu krízu s cukrom, ktorá spôsobila dramaticky nízke ceny. Cena cukru od ukončenia platnosti kvótovaného režimu klesla takmer o 30 %, v číselnom vyjadrení z hodnoty 490 eur za tonu (t) na 347 eur/t v septembri 2018. "Žiaľ, v novom režime sa nákupné ceny cukrovej repy odvíjajú od predajnej ceny cukru, ktorú pestovatelia nemôžu ovplyvniť," podotkla.

Zväz pestovateľov cukrovej repy podľa Holéciovej očakáva v roku 2019 neustálu podporu zo strany štátu v systémovom riešení dopadu nízkych cien cukru na pestovateľov cukrovej repy poskytnutím podpôr prostredníctvom notifikovanej štátnej pomoci cez normatívy spotreby nafty, ako aj cez projekt Rozvoja rastlinnej a živočíšnej výroby NPPC.

"Zväz rovnako navrhuje vytvorenie ďalšieho systémového opatrenia pre cukrovú repu, kde by sa prostredníctvom notifikovanej štátnej pomoci uhrádzala 60 % časť poistenia voči živelným rizikám," dodala hovorkyňa SPPK.