Na sociálne siete unikli osobné údaje reportérov BBC pracujúcich v Rusku
27 | 12 | 2018 I TASR
Moskva 27. decembra (TASR) - Uniknuté osobné údaje reportérov z moskovskej redakcie britskej vysielacej spoločnosti BBC boli zverejnené na ruských sociálnych sieťach. Informoval o tom vo štvrtok denník The Guardian.

Zoznam 44 novinárov, väčšinou občanov Ruska, mal byť prvýkrát zverejnený v anonymnej skupine - For Mother Russia - na sociálnej sieti VKontakte. Údaje boli následne znova vydané nemenovanou pravicovou ruskou internetovou stránkou spolu s fotografiami dotknutých novinárov.

Daný únik osobných údajov žurnalistov BBC v Rusku pôsobí podľa denníka dojmom odvetného opatrenia po tom, ako britské noviny The Times minulý týždeň zverejnili osobné údaje, vrátane fotografií, ôsmich novinárov ruskej agentúry Sputnik z redakcie v škótskom Edinburghu. Incident vtedy pobúril Moskvu, podľa ktorej táto reportáž ohrozila uvedených zamestnancov Sputniku.

"BBC má prísne redakčné pravidlá a nikdy nezverejnila osobné údaje zamestnancov iných mediálnych organizácií, keďže na to nemala dôvod a ani oprávnenie. Sme sklamaní z bezdôvodného zverejnenia osobných údajov nášho moskovského tímu," uviedli na margo vzniknutej situácie predstavitelia BBC.

Nie je zrejmé z akého zdroja údaje unikli, avšak podľa denníka The Guardian pôsobia dojmom informácií z oficiálnej dokumentácie. Na zverejnenom zozname sa taktiež nachádzajú iba zamestnanci BBC akreditovaní ruskou vládou.

Predstavitelia ruského mediálneho regulačného úradu Roskomnadzor ešte minulý piatok vyhlásili že to, či je činnosť BBC v súlade s ruskou legislatívou, bude predmetom vyšetrovania. Toto vyjadrenie prišlo iba deň po tom, ako britský mediálny regulačný úrad Ofcom obvinil ruskú televíznu stanicu Russia Today (RT) zo zaujatosti a pohrozil jej pokutou a odobratím licencie.