G. Gál sa k svojmu návrhu na zmenu voľby sudcov ÚS mohol podľa A.Baránika vrátiť
27 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 27. decembra (TASR) -  Rezort spravodlivosti mal nerealistické očakávania v súvislosti so zmenou spôsobu výberu sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) s tým, že k svojmu návrhu sa mohol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) opätovne vrátiť.



Išlo podľa neho len o frašku s cieľom zachovať doterajší stav alebo dosiahnuť to, aby sa na Ústavný súd dostali extrémne nevhodné osoby.
"Minister Gál sa k pôvodnému návrhu zákona, ktorý predtým dôkladne využil na svoju sebapropagáciu, po fiasku v Národnej rade nikdy nevrátil, hoci poľahky mohol," uviedol Baránik.

Výsledkom je podľa poslanca ďalšie popretie dôvery v štát. "Najmä, ak sa realizujú očakávané obavy, že si koalícia dosadí na Ústavný súd svoje figúrky, ktoré budú poslušne (alebo obchodne) prostredníctvom svojho zvolenia, menovania a následného rozhodovania prehlbovať nedôveru ľudí v to, že žijeme v právnom štáte," doplnil.

Baránik pripomenul, že obrazom minimálneho vplyvu rezortu spravodlivosti je aj skutočnosť, že z rokovania parlamentu bol koalíciou siahnutý návrh zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý predložila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (vtedy Most-Híd). "To priamo potvrdzuje najhoršie obavy, že Slovensko je ovládané kriminálnikmi, proti ktorým tento návrh smeroval," vyhlásil.