CNBC: V roku 2019 predpovedajú Trumpovi impeachment
27 | 12 | 2018 I Peter Králik

Steve Okun, člen predstavenstva Americkej obchodnej komory v Singapure, uviedol, že na budúci rok môže americký prezident Donald Trump čeliť obžalobe, informuje CNBC.

Avšak, aj keby ho americký senát neodsúdil, obvinenia demokratov z trestného činu by mohli viesť k obžalobe, a tá povedie k "Shutdown" (prerušenie práce vlády kvôli financiám).

Keď investori a podnikatelia predpovedali na rok 2019 ťažký rok pre trhy kvôli riziku rastu úrokových sadzieb a rozšíreniu obchodnej vojny medzi USA a Čínou, stratili z dohľadu možnosť obžaloby amerického prezidenta Donalda Trumpa, napísala televízia CNBC.

Webová stránka kanála však uvádza, že obžaloba neznamená odstránenie z funkcie. Takže dolná komora Kongresu USA - snemovňa reprezentantov, môže hlasovaním jednoduchou väčšinou obviniť úradníka, vrátane prezidenta, z trestného činu, ktorý by mohol viesť k impeachmentu. Avšak v senáte USA sa rozhodne, či ho odsúdia.

Bez ohľadu na to, či bude prezident odsúdený Senátom, je veľmi pravdepodobné, že obvinenia z trestného činu, ktorý by mohol viesť k obžalobe, bude negatívne ovplyvňovať prácu vlády. To podľa vedúceho konzultanta pre medzinárodný obchod McLarty Associates Steve Okuna, a člena predstavenstva Americkej obchodnej komory v Singapure, bude mať vplyv na biznis.

"Demokrati budú v budúcom roku konať,"povedal v rozhovore pre CNBC a odvolal sa na Jerryho Nadlera, ktorý by mal byť vedúcim právneho výboru Snemovne reprezentantov.

"Nešpecifikoval, či demokrati obvinia Trumpa, ale poznamenal, že sa dopustil trestných činov, ktoré by mohli viesť k obžalobe, najmä úplatky za mlčanie a obťažovanie spravodlivosti v súvislosti so správou Muellera," dodal Okun.

Očakáva sa, že vo februári budúceho roku generálny prokurátor Robert Mueller pripraví správu o ukončení vyšetrovania údajného zasahovania Ruska do prezidentských volieb roku 2016.

"Washington čaká shutdown, doslovne ... pretože sa prezident na nič nemôže sústrediť. Verím, že toto riziko je v roku 2019 vysoké, "citovala CNBC slová Okuna.