Erdogan pozval na návštevu amerického prezidenta Trumpa
25 | 12 | 2018 I TASR
Washington 25. decembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pozval na návštevu Turecka svojho amerického náprotivka Donalda Trumpa. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

"Prezident Erdogan pozval v roku 2019 na návštevu Turecka prezidenta Trumpa. Napriek tomu, že v tejto chvíli neprebiehajú nijaké prípravy, prezident je v budúcnosti prípadnému stretnutiu otvorený," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Pozvanie tureckého prezidenta prišlo len niekoľko dní po tom, čo Trump oznámil svoje rozhodnutie stiahnuť americké jednotky zo Sýrie, kde sa Američania podieľajú na medzinárodnom úsilí v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Turecko je jedným z mála spojencov USA v Sýrii, ktorým podľa AFP Trumpovo rozhodnutie vyhovuje, pretože bude mať voľnejšie ruky pri prenasledovaní kurdských bojovníkov. Tých vycvičili a vyzbrojili Spojené štáty, pričom podľa Washingtonu kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) zohrávajú v boji proti IS významnú úlohu.

Ankara naopak pokladá YPG za spojenca zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá bojuje proti tureckej vláde.

Erdogan pred niekoľkými dňami vyhlásil, že ofenzíva tureckých síl proti YPG a Islamskému štátu v Sýrii sa síce nateraz odkladá, ale jej začiatok je otázkou najbližších mesiacov.

Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin na konferencii v tureckej metropole Ankara v pondelok povedal, že Turecko navštívi tento týždeň americká vojenská delegácia, ktorá bude s predstaviteľmi tureckých ozbrojených síl rokovať o koordinácii sťahovania amerických síl zo Sýrie.