Deťom v nemocniciach chce atmosféru počas Vianoc spríjemniť vyše 20 klaunov
25 | 12 | 2018 I TASR
Bratislava 25. decembra (TASR) - Dvadsaťštyri klaunov spríjemňuje tento rok vianočnú atmosféru deťom, ktoré sú počas sviatkov hospitovalizované v deviatich nemocniciach na Slovensku. Dokopy zorganizovali na tohtoročné sviatky 17 klauniád. Informovala o tom Martina Dobšinská Novomestská z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors.

"Veselé vianočné vizity zaženú smútok za domovom a rozžiaria oči chorým deťom, ktoré musia tráviť najkrajšie dni roka v nemocnici," tvrdí. Podľa jej slov o tom svedčí aj príbeh Jany a jej malej dcéry Sáry. "Asi netreba vysvetľovať, aké sú pocity dieťaťa, ktoré sa teší na Vianoce v kruhu svojej rodiny a namiesto toho ich trávi v nemocnici na izolačke, bez možnosti návštevy," povedala Jana. Klauni podľa nej spríjemnili Vianoce aj jej dcére, ktorú museli hospitalizovať práve na Vianoce, keďže dostala Noro vírus.

Poslaním Červeného nosa je podľa Dobšinskej Novomestskej prinášať radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú aj prostredníctvom klaunského umenia.

"V súčasnosti 61 zdravotných klaunov z Červeného nosa zrealizuje približne 200 klauniád mesačne. Pravidelne navštevujú hospitalizované deti v 43 nemocniciach a liečebných zariadeniach po celom Slovensku," ozrejmila. Doplnila, že klauni navštevujú aj deti v domácej paliatívnej starostlivosti či v špeciálnych školách, ale aj dospelých pacientov a domovy dôchodcov.

"Počas návštev snažia hospitalizované deti odpútať od strachu, napätia a úzkosti spojenej nielen s liečbou, ale aj z neznámeho prostredia," dodala.