Plamienok: Vianoce s chorobou vedia byť smutné aj radostné
24 | 12 | 2018 I TASR
Bratislava 24. decembra (TASR) – V rodinách, kde je niekto vážne chorý, sa na Vianoce často mieša radosť so smútkom. "Keď je v rodine vážne choré dieťa alebo dospelý, Vianoce zvyčajne nie sú iba radostné. Cítim, že rodiny sú vďačné, že im život doprial ďalší rok a môžu byť spolu, na druhej strane, prichádza aj smútok z hrozby, že budúci rok už spolu možno všetci nebudú," hovorí riaditeľka detského hospicu Plamienok Mária Jasenková. Ak môžu rodiny s nevyliečiteľne chorými deťmi spolu tráviť Vianoce doma, prežívajú ich naplno, tešia sa z drobností, zo vzájomnej blízkosti a nekladú dôraz na komerčné veci a darčeky. "Snažíme sa im byť maximálnou oporou, stabilizovať zdravotný stav detí najviac, ako sa dá, aby mohli byť rodiny spolu a aby mali pokojný čas," hovorí o činnosti detského hospicu Plamienok. Deťom pripravujú tiež malé symbolické darčeky.

Jasenková si myslí, že deti si uvedomujú svoju chorobu aj blízky koniec. "Samozrejme, to záleží aj na veku. Ak si svoj stav neuvedomujú rozumom, vnímajú ho srdcom," konštatuje. "Deti, ktoré trpia, alebo deti, ktoré niekoho stratili, dozrievajú skôr a rýchlejšie. Podľa mojej skúsenosti dokážu deti momenty Vianoc prežívať naozaj naplno a tešiť sa z drobností," tvrdí riaditeľka hospicu Plamienok. Podľa nej naplno vnímame hodnotu vecí, vzťahov a života až vtedy, keď hrozí, že ich stratíme.

Práve Vianoce sú podľa nej oslavou života. "Aby sme život oslávili, potrebujeme sa na oslavu pripraviť, vnútorne aj navonok. Symbolom tejto prípravy je advent. Nakúpime, upraceme, ozdobíme svoj domov, pozveme doň ľudí, s ktorými chceme byť, a večeriame spolu pri vianočnom stole," hovorí Jasenková. "Aj v iné dni roka, ak chceme oslavovať, nejde to len tak, na oslavu sa tiež musíme pripraviť," doplnila.

Pracovníci Plamienka nehovoria ľuďom, ako majú Vianoce oslavovať, poskytujú im však potrebnú podporu po zdravotnej aj ľudskej stránke. "Deti majú doma potrebné prístrojové a liekové vybavenie. Keď sa niečo deje, sme rodinám k dispozícii a môžu nám zavolať aj na Štedrý deň," priblížila Jasenková. "Pred niekoľkými rokmi nám zomrelo dieťatko v domácej starostlivosti práve na Štedrý deň, takže Vianoce môžu byť aj veľmi náročné," hovorí.

Detský hospic Plamienok je nezisková organizácia (n. o.), ktorá podľa Jasenkovej ponúka deťom a rodinám domov a v ňom viac života a menej bolesti. Nevyliečiteľne choré deti a ich rodiny môžu byť spolu doma, oprieť sa o pomoc odborného tímu lekárov, sestier a sociálnych pracovníkov a spolu hľadať, ako za daných okolností žiť tak, aby si mohli povedať, že život stojí za to, teda tráviť čas tak, aby bol čo najradostnejší a najzmysluplnejší.

Deti, ktoré niekoho stratili, a smútiace rodiny, ktoré stratili deti, môžu prísť do Centra smútkovej terapie na Zadunajskej ceste v Bratislave. Tam spolu s psychológmi a terapeutmi hľadajú, ako v živote prežívať väčšiu radosť a čo urobiť pre to, aby bolesť zo straty bola znesiteľná.