Tymošenková: Porošenko chce "ukradnúť" systém prepravy plynu
23 | 12 | 2018 I Peter Králik
Systém prepravy plynu (GTS) na Ukrajine sa môže dostať do rúk prezidenta Petra Porošenka, upozornila Julia Tymošenková, predsedníčka strany Baťkivščyna.

"Vláda sa pokúša realizovať predaj najhodnotnejšieho štátneho majetku, ukrajinského systému prepravy plynu," napísala Tymošenková na svojom Facebooku.

 


.
Tymošenková dodala, že podľa jej informácií "sa na obchode podieľa priamo prezident so svojimi spoločnosťami."

Julia Tymošenková tak komentovala správy, že spoločnosť "Naftogaz" považuje za účelné predať medzinárodnému partnerovi až 49% základného imania ukrajinského operátora GTS. Táto dohoda údajne zachová tranzit zemného plynu cez Ukrajinu do Európskej únie.

Ako uviedla bývalá premiérka, ukrajinský rozpočet každoročne získa od systému prepravy plynu 3 miliardy dolárov.

"A ak pod pseudo-vlasteneckými sloganmi GTS odpredajú, tak Ukrajina bude okradnutá,"uviedla Tymošenková.

Na pozadí týchto tvrdení Tymošenková navrhla, aby poslanci ukrajinského parlamentu prijali návrh zákona, ktorý by zakázal akékoľvek manipulácie s GTS.

Vedenie Naftogazu už predtým apelovalo na Volodomyra Grojsmana, predsedu ukrajinskej vlády, so žiadosťou o uvedenie témy GTS na Radu národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Spoločnosť uviedla, že ukrajinská legislatíva umožňuje kvalifikovanému medzinárodnému partnerovi kúpiť až 49% základného imania operátora GTS. Celková cena GTS v krajine sa odhaduje na približne 14 miliárd dolárov. Medzi ďalšie iniciatívy navrhovanej spoločností je zaviazať vládu Ukrajiny ku koordinácii s medzinárodnými partnermi a schváliť akčný plán v prípade "úplnej absencie tranzitu po roku 2019".

Systém prepravy plynu (GTS) na Ukrajine je jedným z najväčších plynárenských prepravných systémov. Prepravný systém má za úlohu distribuovať plyn v rámci Ukrajiny a tranzit zemného plynu cez územie Ukrajiny do krajín strednej Európy.