Ruské úrady potvrdili smrť deviatich baníkov v Solikamsku
23 | 12 | 2018 I TASR

Moskva 22. decembra (TASR) - Ruské úrady potvrdili smrť deviatich baníkov, ktorí zostali uväznení v podzemí po tom, ako baňu v meste Solikamsk v Permskom kraji v oblasti Uralu zachvátil v sobotu požiar. Všetky telá z bane už vytiahli, informovala v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na záchranárov.



Požiar vypukol v sobotu ráno v hĺbke 340 metrov. V tom čase prebiehali v bani stavebné práce realizované zmluvnou spoločnosťou a v podzemí pracovalo 17 baníkov. Na povrch sa podarilo uniknúť ôsmim. Záchranári sa pokúšali viackrát dostať k zvyšným deviatim, ale v dôsledku vysokej teploty a dymu to nebolo bezprostredne možné.

Regionálna pobočka Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie začala "trestné stíhanie v súvislosti s porušovaním bezpečnostných pravidiel v banskej, stavebnej a inej činnosti, ktorá spôsobila smrť troch alebo viacerých osôb", dodal TASS.

Baňu na ťažbu potašu (technického uhličitanu draselného) prevádzkuje spoločnosť Uralkali, jeden z najväčších producentov potašu na svete. Podľa spoločnosti Uralkali bolo deväť baníkov, ktorí zahynuli, zamestnaných subdodávateľom, doplnila agentúra AFP.

Solikamsk sa nachádza približne 1200 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Potaš sa používa ako bežná prísada do priemyselných hnojív. Posledné veľké banské nešťastie sa v Rusku odohralo minulý rok v auguste, keď sa v bani na ťažbu diamantov na Sibíri počas povodní stratilo osem pracovníkov.