Nemecko: Záujem verejnosti o nahliadnutie do spisov Stasi je stále vysoký
23 | 12 | 2018 I TASR
Berlín 23. decembra (TASR) - Desaťtisíce Nemcov využili v tomto roku, takmer tri desaťročia po páde Berlínskeho múru, prístup k svojim osobným spisom, ktoré v bývalej Nemeckej demokratickej republike (NDR) viedla obávaná tajná polícia Stasi. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Počas prvých 11 mesiacov roku 2018 podali obyvatelia zhruba 43.000 žiadostí, uviedol Roland Jahn, ktorý je riaditeľom Spolkového komisariátu pre dokumenty Stasi (BStU). V predošlom roku tento úrad zaznamenal 49.000 žiadostí.

Záujem verejnosti o dané služby je väčší, než aký sa pri zrode BStU v októbri 1990 predpokladal. Odvtedy si dokumenty o svojej osobe vyžiadalo približne 3,2 milióna ľudí. Dokumenty sú dostupné pre každého, kto chce nahliadnuť do svojich vlastných spisov a prípadne sa dopátrať, kto naňho donášal.

V čase pádu Berlínskeho múru v novembri 1989 mala Stasi (Ministerium für Staatssicherheit - Ministerstvo pre štátnu bezpečnosť) v archíve spisy týkajúce sa šiestich miliónov ľudí. Tieto dokumenty zaberali v sídle Stasi v bývalom Východnom Berlíne a ďalších centrách tajnej polície kilometre úložného priestoru.