Japonský súd schválil ďalšie predĺženie väzby Carlosa Ghosna z Nissanu
23 | 12 | 2018 I TASR

Tokio 23. decembra (TASR) - Japonský súd schválil ďalšie predĺženie väzby bývalého šéfa správnej rady Nissanu Carlosa Ghosna. Okresný súd v Tokiu oznámil, že uznal žiadosť štátnej prokuratúry o ďalšie vypočúvanie a predĺžil Ghosnovu väzbu o 10 dní. 



Prokuratúra obviňuje Ghosna z toho, že súkromné investičné straty vo výške 1,8 miliardy jenov (14,18 milióna eur) presunul na Nissan, ktorý pred určitým časom zachránil pred bankrotom.
Ghosn a jeho bývalá pravá ruka Greg Kelly boli zatknutí 19. novembra pre podozrenie z porušenia burzových pravidiel. Ghosn mal v rokoch 2011 až 2015 deklarovať len polovicu svojho skutočného príjmu. Vyšetrovacia väzba bola pôvodne predĺžená do štvrtka 20. decembra pre nové obvinenia z toho, že aj v následných rokoch bol Ghosnov príjem podhodnotený. Malo ísť o celkovú sumu 10 miliárd jenov.

Štátna prokuratúra spočiatku neuspela so žiadosťou o ďalšie predĺženie väzby. Okresný súd ju odmietol, čo sa v Japonsku stáva len veľmi zriedkavo. Ešte minulý týždeň to vyzeralo tak, že Ghosn sa už čoskoro dostane domov. Prokuratúra však v piatok 21. decembra prišla s novým obvinením zo závažného porušenia princípov dôvery a vydala už tretí zatykač. So súhlasom súdu tak môžu vyšetrovatelia vypočúvať Ghosna až do 1. januára.