USA poskytnú ukrajinskému námorníctvu dodatočnú finančnú pomoc
22 | 12 | 2018 I TASR
Washington 22. decembra (TASR) - Po incidente v oblasti Kerčského prielivu Spojené štáty poskytnú Ukrajine dodatočnú pomoc vo výške desiatich miliónov dolárov na posilnenie kapacít jej námorných síl. Informovala o tom v sobotu agentúra UNIAN s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

"V reakcii na ruskú nebezpečnú eskaláciu (konfliktu) a neoprávnený útok z 25. novembra na tri plavidlá ukrajinského námorníctva v blízkosti Kerčského prielivu ministerstvo zahraničných vecí (USA) po schválení Kongresom poskytne v rámci zahraničného vojenského financovania dodatočných desať miliónov dolárov na ďalšie budovanie námorných kapacít Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v piatok na internetovej stránke ministerstva zahraničných vecí USA.

Vo vyhlásení rezortu sa ďalej uvádza, že pomoc pre Ukrajinu v oblasti bezpečnosti plánujú zvýšiť aj Litva a Spojené kráľovstvo. Ministerstvo zároveň uviedlo, že Spojené štáty vyzývajú Rusko, aby okamžite vrátilo Ukrajine zadržané plavidlá a ukrajinských námorníkov, aby nechalo Kerčský prieliv a Azovské more otvorené lodiam prechádzajúcim do a z ukrajinských prístavov a aby rešpektovalo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

Rusko v oblasti Kerčského prielivu, ktorý spája Čierne a Azovské more, zajalo 25. novembra spoločne s posádkami tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Kyjev následne vyhlásil stanné právo, ktoré platí do 26. decembra v desiatich regiónoch hraničiacich s Ruskom a Podnesterskom a týka sa aj vnútorných vôd pri pobreží Azovského mora a Kerčského prielivu.