Michelko: Ak by sa do EP dostali SaS či Demokrati, boli by počty úplne rozdielne (VIDEO)
11 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Roman Michelko v hodnotení volieb do Európskeho parlamentu skonštatoval, že výsledok SNS bol hlboko za očakávaniami. Treba jasne povedať, že je to veľká prehra, povedal Michelko v rozhovore pre Slobodný vysielač. Neodpustil si však spokojnosť s tým, že najdlhšie pôsobiacu europoslankyňu Moniku Beňovú (Smer-SSD) prekrúžkovali jej dvaja kolegovia.

Roman Michelko konštatuje, že radikálnejšie uvažujúcich voličov podchytilo hnutie Republika, kým pri SNS a Hlase zafungovala na odliv ich voličov solidarita so Smerom. Obavy mal z toho, že sa do EP dostane SaS, matovičovci, či najväčší jastrabi - Demokrati. Nedostali sa, no ich výsledok netreba brať na ľahkú váhu. Veľkú nádej v proslovenské nastavenie vidí u Miriam Lexmann a tiež si myslí, že Smer by mal uvažovať nad tým, či nie je dosť Moniky Beňovej, keďže aj jej preferenčné hlasy klesajú. 

Úspech Republiky

„Všetky tie radikálne vlastenecké hlasy vychytila Republika. Tie trendy boli čitateľné už na sociálnych sieťach a dnes sa ako obrovská chyba ukázalo, že sme na kandidátku dali aktívnych ľudí, ktorých voliči chceli na Slovensku,“ myslí si Michelko s tým, že posielať „rodinné striebro“ do týchto volieb  nebol šťastný nápad. SNS mohla podobný fígeľ, ako v parlamentných voľbách, nasadiť iných ľudí. Signály, že to bude takto, dostával priebežne už dávnejšie.

Deň inaugurácie nového prezidenta sa blíži. Aký bude program?
Zvolený prezident SR Peter Pellegrini sa ujme prezidentského úradu v sobotu (15. 6.) v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave počas slávnostnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Program inaugurácie sa bude vysielať v priamom prenose RTVS.... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Zafungovala solidarita

„Čo bolo prekvapivé, tvrdo padol Hlas, je hlboko pod očakávaniami. Čiastočne sa to dá vysvetliť tým, že po tej tragédii veľa mäkších voličov SNS a Hlasu to nakoniec dalo Smeru. Tam tá solidarita s tou tragédiou bola jednoznačná,“ konštatuje Michelko, podľa ktorého o jasnom presune hlasov hovorili aj prieskumy pred a po 15-tom máji.

Mal aj obavy

Michelka milo prekvapili voliči tým, že do EP „nepustili“ SaS-ku a Demokratov. „Naď a celá tá partia je mimo. Vydýchli sme si a sme radi,“zhodnotil Michelko s tým, že ho potešil aj prepad kandidátky, kde bol aj Matovič, pričom ich prepad bol oveľa väčší, ako prepad SNS. Mnohí sa práve na neho obracajú s otázkami, či SNS vyvodí nejaké dôsledky zo svojho volebného výsledku. Michelko však tvrdí, že reagovať na takéto otázky jemu, ako nečlenovi strany, neprináleží.

Danko ako predseda NR SR

„Nebolo by vhodné, aby som radil členom. Ich je dvetisíc, oni si to musia zhodnotiť. My sme nezávislé osobnosti, nikto z nás nevstúpil do SNS, to si musí strana vyriešiť sama,“ poznamenáva poslanec, podľa ktorého by boli jeho rady krajne nevhodné. Aj on nepriamo upozorňuje, že po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta a zvlášť po zostupnom trende ako SNS, tak aj Hlasu bude veľmi zaujímavé, ako skončia rokovania koaličnej rady, na ktorých sa má dohodnúť nový predseda NR SR.

Hlasu sa Michelko čuduje, že ako jednotku nasadil predsedu VÚC-ky, o ktorého prácu by zvolením do EP ľudia prišli, keďže na prácu pre VÚC by nemal čas.

Blaha prezradil, kto by ho mohol nahradiť vo funkcii podpredsedu parlamentu
Zatiaľ ešte podpredseda slovenského parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SSD) bol v sobotných voľbách zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. To je veľká vec, netají svoju spokojnosť. Naznačil aj svojho možného nástupcu na svoj post Ľuboš Blaha na... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Otázna Lexmann

„Ja by som v tej európskej politike ani to KDH paradoxne nebral ako úplne slniečkárske. Lexman bola jedna z mála, narozdiel od Štefanca, ktorí nepodpísali tú výzvu, aby nám šli robiť híringy (vypočúvania, pozn. red.) a sankcie proti Slovensku," pripomína Michelko s tým, že práve táto poslankyňa v mnohých otázkach nehlasovala s PS. Podľa neho je preto reálnejší pomer síl nie 8:7, ale 9:6 v prospech hodnotových strán.

Za šťastie považuje svojim spôsobom aj rozdelenie hlasov medzi SaSku a Demokratov. Keby totiž hociktorá z týchto dvoch strán získala o pár tisíc hlasov viac, tak sa pomer síl úplne preklopí v prospech liberálnych strán. "Mohlo to dopadnúť ešte horšie, nakoniec teda SNS veľmi zle, ale inak to nebolo až také zlé," dodáva poslanec. 

Treba ich brať vážne

"Netreba to najhoršie, najagresívnejšie, najproatlantickejšie, najjastrabovitejšie, čo dokáže osloviť takmer päť percent, brať na ľahkú váhu," varuje Michelko. Ten má radosť z debaklu hnutia OĽaNO, pri ktorom verí, že toto je predzvesť definitívneho konca nereformovateľnej strany. 

Trojica zo Smeru

Michelko tiež pripomína, že aj Smer by mohol zauvažovať nad tým, či Moniky Beňovej v EP už nestačilo. Navyše aj trojica kandidátov Blaha-Erik Kaliňái a Laššáková viedli kampaň medzi ľuďmi viac-menej separovane od Moniky Beňovej a Kataríny Roth Neveďalovej. "Neviem o jedinom mítingu, kde by ona, ako líderka bola s týmito troma, bola to dobrá stratégia," myslí si Michelko.

Ideologický kŕč tých, ktorí si neoprávnene vravia novinári
Zahrávanie si nielen s RTVS, ale aj mimoriadne vážne porušenie zákona! Uvedomuje si niekto na Slovensku, že vedomé ohrozenie vysielania verejnoprávneho média, ktoré má zákonom stanovené určité nezastupiteľné povinnosti, môže byť fatálnym trestným... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.