FANÚŠIKOVIA ZÚRIA! Pokryteckému Hašekovi nevadia hráči KHL z Francúzska a Kazachstanu, ale naši áno?
12 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Tak to v piatok (10. mája) konečne vypuklo – kontroverzné majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Tento ročník súbojov najlepších z najlepších hostí Česká republika a ani v tomto roku sa na šampionáte nepredstavia mužstvá z Ruskej federácie a Bieloruska. Môže za to politikárčenie nie len IIHF, ale aj organizátorskej krajiny. Vďaka postoju, ktorý zaujali hokejové zväzy Slovenska a Česka sa na ľade nemôžu zúčastniť ani hráči, hrajúci v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL).

Kým v mužstvách Kazachstanu a Francúzska hrajú aj hráči z KHL, deviati Slováci si na MS zahrať nemôžu, aj vďaka čudnému rozhodnutiu SZĽH z polovice apríla. Pri pohľade na francúzsku, či kazašskú zostavu sa však mnohí fanúšikovia pýtajú, kde je teraz Dominik Hašek so svojimi moralistickými rečami. Tie si „podal“ aj poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SSD).

Pápežskejší, ako pápež

Zaujímavosťou je, že vo výbere Kazachstanu hrá väčšina hráčov, ktorí hrajú v KHL. Ani Francúzi sa s tým netrápia, z ruského klubu v Jekaterinburgu si povolali Stephana Dá Costu. Hlavné, že deväť slovenských hráčov má neoficiálnu stopku.

Výkonný výbor SZĽH sa na zasadnutí zaoberal aj témou účasti hráčov z KHL v národnom tíme na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta. Členovia VV konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach. Avšak vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre Výkonný výbor SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma pre majstrovstvá sveta 2024 uzavretá.

Výkonný výbor SZĽH rozhodol! Nastúpia hráči z KHL na MS 2024?
Podľahne, alebo nepodľahne Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) politickým tlakom? Táto otázka v súvislosti s blížiacim sa svetovým šampionátom v susednom Česku, zamestnávala myšlienky slovenských športových fanúšikov. Je rozhodnuté. Deviatka... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Deviatka, ktorá chýba

Ide o útočníkov Adama Lišku (Čerepovec), Michala Krištofa (Soči), a Tomáša Jurča (Omsk). Z obrancov hrajú v Rusku Michal Čajkovský (Spartak Moskva), Martin Gernát (Jaroslavľ), Christián Jaroš (Čerepovec) a Mislav Rosandič (Togliatii). V KHL pôsobí aj dvojica slovenských brankárov Patrik Rybár (Spartak Moskva) a Adam Húska (Nižnij Novgorod).

Haló, pán Hašek, všimli ste si to?

Aj fanúšikovia sa pýtajú, kde je teraz Dominik Hašek. Práve on bol najväčším kritikom účasti hviezd z KHL na MS, no Kazaši a Francúzi mu zrazu neprekážajú.

Dominik Hašek, ktorého počas jeho brankárskej hokejovej kariéry prezývali „Dominator“ sa dlhodobo prezentuje názorom, že hráči, ktorí hrajú v KHL svojim pôsobením v Rusku priamo podporujú vojnu na Ukrajine. Prečo je však teraz ticho?

Kritizoval ho už aj Kéry

Marián Kéry pred časom upozornil na paralelu z čias, keď hral Dominator v NHL.

„Pýtate sa, že ak platí dvojitá optika v mnohých krajinách Európy (ktoré tiež odpísali svojich športovcov, hrajúcich v Rusku), prečo je potom akceptované pôsobenie napríklad ruských hokejistov v NHL? Prečo Američania a Kanaďania už dávno nevyhnali domov Ovečkina a spol.? A ešte politicky nekorektnejšie sa spýtam – keď USA spolu s koalíciou „ochotných“ viedli bez mandátu OSN vojnu proti Iraku, keď USA a NATO ničili vojenskými údermi vtedajšiu Juhosláviu, ozval sa civilizovaný svet a zakázal športovcom z USA a členských krajín NATO súťažiť o medaily v športových disciplínach? Mohli naši hokejisti, hrajúci v roku 2003, keď sa začala spomínaná vojna v Iraku, reprezentovať Slovensko na hokejových majstrovstvách sveta? Alebo českí hokejisti z NHL Česko? Keď USA vojensky napadli Irak, Dominik Hašek pokojne chytal za Detroit Red Wings v NHL. Ani brvou nehol, milióny dolárov, ktoré zarábal, by mu to nedovolili.” Povedal vtedy na adresu Hašeka Kéry.

Marián Kéry: Hašek dnes vodu káže, pred rokmi víno pil
USA v roku 2003 vojensky napadli Irak a v tom čase Dominik Hašek chytal ako brankár v NHL, teda v najvyššej americkej hokejovej lige. Prešlo 20 rokov, Hašek je hokejovým dôchodcom a má problém s tým, že českí a slovenskí hráči hrajú v ruskej KHL.... Čítať ďalej
26 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni