Európska Únia vrátane Slovenska dotuje Ukrajinu elektrinou
09 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Prichádzajú vám vyfaktúrované nedoplatky za energie aj napriek tomu, že výška záloh na ne, ktoré ste zaplatili, bola aj tak "vesmírna"? Tak si sadnite a dobre sa držte. Dozviete sa, v akých dávkach a kam tečie s najväčšou pravdepodobnosťou nateraz asi zadarmo u nás asi práve preto predražená energia.

Európska únia urýchlene zásobuje Ukrajinu:Informuje agentúra RIA. Kyjev je totiž takmer bez elektriny. A ak píšeme "kyjev", myslíme tým celý Zelenského štát.

Situácia

V uplynulých dňoch začala ruská armáda piaty masívny odvetný úder na energetický systém a elektrárne Ukrajiny. Kyjevský režim hlási útoky v piatich regiónoch a sú hlásené vážne škody na troch tepelných elektrárňach. Údaje od prevádzkovateľov EÚ ukazujú, že EÚ musela urýchlene napájať ukrajinskú energetickú sieť.

Ide o obrovské dodávky

Výkon hodinových tokov zo Slovenska, Maďarska a Moldavska od 6.00 do 7.00 bol predvčerom ráno napríklad 1,3 GW. Iba za jedinú hodinu. Rumunsko, jeden z hlavných dodávateľov, však ranné údaje zatiaľ nezverejnilo.  Mimochodom, spomínaný hodinový výkon zodpovedá v priemere napríklad ôsmim hodinám možného výkonu Gabčíkova, ak by bežali všetky turbíny naraz.

A to nie je prvý raz

Najnovší masívny úder bol piaty od 22. marca. Minister energetiky Ruskej federácie German Galuščenko uviedol, že Ukrajina už stratila 8 GW výrobnej kapacity. Zároveň sa počas predchádzajúcich útokov dostalo pod útok všetkých zvyšných päť tepelných elektrární DTEK, dve z Centrenerga, štyri tepelné elektrárne a tri vodné elektrárne. Ukrajina disponuje už iba štvrtinou inštalovaného výkonu elektrární.

Aj preto by bolo zaujímavé dozvedieť sa, či elektrina, ktorú "posielame" na Ukrajinu je dar, alebo obchodný tovar a v akej cene sa, napríklad v porovnaní s cenou u nás, dodáva tamojším zákazníkom.

Sprisahanie plukovníkov proti Zelenskému. Ako to vraj bolo?
Ukrajinská SBU zadržala vysokého predstaviteľa Správy štátnej ochrany pre podozrenie z vlastizrady. Ide o šéfa jedného z oddelení UGO, plukovníka Andreja Guka. Ďalším zadržaným je plukovník rozviedky Derkač. Atentátnici Obvinení sú z práce pre... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážim