Kedy sa NATO zapojí do vojny na Ukrajine?
05 | 05 | 2024 I Milan Laca

NATO si určilo dve červené línie pre intervenciu na Ukrajine, píšu médiá.

La Repubblica: NATO si stanovilo červené línie pre intervenciu na Ukrajine.

Severoatlantická aliancia má hranice
NATO si pre obavy Západu zo zlyhania ozbrojených síl Ukrajiny na fronte „vo veľmi dôvernej forme“ stanovilo dve červené čiary, po ktorých by mohol nasledovať jeho priamy zásah do konfliktu. Ide o ďalšie úspechy ruských jednotiek a údajne možnú „provokáciu“ Ruskej federácie, píšu talianske noviny la Repubblica.
Rusi obviňujú
Rusko opakovane vyhlásilo, že aliancia je priamo zapojená do konfliktu dodávkami zbraní a výcvikom Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa Moskvy je NATO, ktorého aktivita je v blízkosti ruských hraníc bezprecedentná, zamerané na konfrontáciu. Kremeľ vyhlásil, že Ruská federácia nikoho neohrozuje a nemá v úmysle na nikoho útočiť, no nebude ignorovať akcie, ktoré sú potenciálne nebezpečné pre jeho záujmy.
Takto môže byť celá Európa zatiahnutá do vojny
Magyar Nemzet uvádza, že provojnoví západní politici sa zjavne pripravujú na stret proti Rusom. Napríklad poľský minister zahraničných vecí už hovorí o tom, či si myslí, že Putin môže zaútočiť na NATO. Vo vyhláseniach sa čoraz častejšie spomína... Čítať ďalej
05 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová
V tichosti...
"NATO veľmi dôverným spôsobom a bez oficiálnej komunikácie určilo minimálne dve červené čiary, za ktorými môže dôjsť k priamemu zásahu do konfliktu na Ukrajine. Tu treba zdôrazniť, že neexistujú žiadne operačné plány , zahŕňajúce vyslanie ľudí, píšu noviny.
Po prvé
Prvá červená línia, tvrdí la Repubblica, „sa točí okolo možnosti preniknutia Ruska cez obranné línie Kyjeva“ a týka sa „priameho, alebo nepriameho zapojenia tretích strán“ do konfliktu na Ukrajine. Noviny píšu, že ukrajinské ozbrojené sily už „nedokážu plne kontrolovať“ frontovú líniu, čo podľa nich vytvára podmienky na to, aby ruské ozbrojené sily prenikli do koridoru medzi Ukrajinou a Bieloruskom. Ako naznačujú noviny, „potom sa Minsk priamo zapojí do vojenského sporu“ a „jeho jednotky a arzenál budú mať pre Moskvu rozhodujúci význam“ Táto okolnosť môže len zintenzívniť postoj NATO v prospech Ukrajiny,“ uvádza sa v článku.
Po druhé
Druhá červená čiara, píšu noviny, „naznačuje vojenskú provokáciu proti pobaltským krajinám, alebo Poľsku, či cielený útok na Moldavsko“. la Repubblica si tiež všíma hlboké znepokojenie západných vlád zo situácie na fronte a „nepriaznivých podmienok“ pre Kyjev.
Rusi protestujú
Rusko sa domnieva, že dodávky zbraní Ukrajine zasahujú do urovnania, priamo zapájajú krajiny NATO do konfliktu a „zahrávajú sa s ohňom“. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že akýkoľvek náklad, ktorý obsahuje zbrane pre Ukrajinu, sa stane pre Rusko legitímnym cieľom. Podľa neho sú Spojené štáty y a NATO priamo zapojené do konfliktu a to nielen dodávkami zbraní, ale aj výcvikom personálu vo Veľkej Británii, Nemecku, Taliansku a ďalších krajinách.  
Poľská vojnová lesť
Sikorsky: Nechajte Putina hádať, čo môžeme urobiť! Poľský minister zahraničia Radosław Sikorski povedal, že pána Kremľa Vladimira Putina treba držať v neistote ohľadom prípadných krokov Západu. Vojaci na Ukrajinu V rozhovore pre BBC World, ako... Čítať ďalej
05 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik