MIMORIADNE! HORÍ v Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales
01 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales vypukol požiar. Na mieste zasahujú hasiči. Informovala o tom Štátna ochrana prírody SR na sociálnej sieti.

“Zatiaľ nepoznáme jeho rozsah a nie je ani známe či sa vyskytuje v jadre alebo v ochrannom pásme Národnej prírodnej rezervácie. V týchto chvíľach sú na mieste jednotky hasičského zboru,” priblížila Štátna ochrana prírody SR.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici ide o požiar rúbaniska a starého lesa o rozlohe približne 50 krát 70 metrov v ťažko dostupnom teréne. Na mieste sú štátni hasiči z viacerých staníc aj dobrovoľní hasiči z okolia, vyslaný bol aj vrtuľník letky ministerstva vnútra.

Ako dodal, voda je na miesto udalosti dodávaná kyvadlovou dopravou. "Vrtuľník letky ministerstva vnútra nakoniec zatiaľ nevzlietol," doplnil s tým, že pri udalosti je nasadených 12 kusov techniky HaZZ a 25 príslušníkov z hasičských staníc Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Detva a Lučenec. Dostať požiar pod kontrolu pomáha aj deväť kusov techniky dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) a ich 26 členov. Ide o DHZ z Brezna, Čierneho Balogu, Drábska a Valaskej. Na mieste bol podľa Fekiača zriadený riadiaci štáb a zasahujú aj členovia modulu pozemného hasenia.

Dobročský prales sa nachádza na strednom Slovensku v katastrálnom území obce Čierny Balog v okrese Brezno. Územie pralesa je súčasťou rovnomennej národnej prírodnej rezervácie. Patrí medzi najstaršie chránené územia na Slovensku.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik