Minister vnútra: POZOR NA ELEKTROMOBILY! Životy a majetok ľudí musia byť v bezpečí (GALÉRIA)
27 | 04 | 2024 I Eka Balašková

Elektromobily na našich cestách ešte stále jazdia relatívne výnimočne, no záchranné zložky na ich používanie musia byť pripravené. K tomu patrí aj ich akcieschopnosť v prípade napríklad požiaru, keďže na naše cesty sa dostávajú staršie elektromobily zo západnej Európy. Takto vzniknutý oheň podľa hasičov vôbec nie je jednoduché dostať pod kontrolu. Na Lešti sa preto konalo cvičenie záchranných zložiek, ktoré sa zameralo práve na takúto situáciu. Jeho súčasťou bol aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý o ňom informoval na sociálnej sieti.

V Čechách už skúsenosti majú

Vít Rušar, riaditeľ Hasičského a záchranného zboru Zlínskeho kraja na jeseň pri cezhraničnom cvičení hasičských zborov vysvetlil. že špecifickou vecou pri batériách elektromobilov je ich schopnosť vyrobiť si kyslík, ktorý podporuje horenie. Podľa Rušara batéria v ekologických elektromobiloch nepotrebuje prístup vzduchu. Vysvetlil, že takáto batéria obsahuje ťažké kovy a rôzne ďalšie vrstvy a pri vzniknutej chemickej reakcii si dokáže kyslík potrebný pri horení vytvoriť sama. Preto najúčinnejší spôsob hasenia elektromobilu by bol položenie auta do vody – hasiči sa pri nehode nie vždy dokážu dostať k batérii.

„Treba dostať celú batériu aj s automobilom do úrovne podlahy. Zatopiť to. Máme kontajnery, do ktorých sa auto natlačí, alebo dostane, pričom už to je veľmi komplikované, kontajner sa uzavrie a napustí sa vodou minimálne do výšky podlahy, aby to bolo celé zatopené a ochladzované,“ vysvetlil Rušar.

Elektromobil: Preferovaný, no takmer neuhasiteľný (GALÉRIA)
Elektromobilita je Európskou úniou už niekoľko rokov doslova pretláčaná a pomaličky to začína byť vidieť aj na slovenských, či českých cestách. Elektromobily sú však nočnou morou pre hasičov – horiaci elektromobil takmer nie je možné uhasiť. Na... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Pripravené ministerstvo vnútra

„Som rád, že štvrtkové cvičenie hasenia elektromobilu vo Výcvikovom centre hasičského a záchranného zboru v Lešti jasne preukázalo, že sme pripravení na všetky eventuality spojené s požiarom elektrických vozidiel,“skonštatoval minister vnútra na sociálnej sieti.

Potrebujú modernú techniku

„Na cestách je stále viac takýchto vozidiel a my musíme reagovať na výzvy 21. storočia. Preto som jasne deklaroval, že urobím všetko preto, aby naše zbory disponovali tou najmodernejšou technikou, ktorá si dokáže poradiť aj s takýmto typom požiaru,“ píše Šutaj Eštok ďalej s tým, že hasiči a záchranári musia mať všetky podmienky na ochranu zdravia a majetku obyvateľov Slovenska.

„Ďakujem ešte raz všetkým zúčastneným za obrovskú profesionalitu a kolegom z Českej republiky za spoluprácu a výmenu informácií i techniky,“ uzavrel minister.

Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok
Facebook / Matúš Šutaj Eštok

Politické mimovládky sa štítia svetla ako hmyz v komposte
Nie je ťažké predpokladať to, čo avizuje komentátor Dag Daniš na sociálnej sieti v článku pre Standard, a to, "že aktivisti spustia ďalší bojový pokrik. Tentokrát kvôli zákonu o mimovládkach." Autor pripomína najskôr nezvrátiteľný fakt, teda,... Čítať ďalej
26 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik