Machalovi došla trpezlivosť: "0+0 = DEMOKRATI"
26 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Niektorí obyvatelia Budmeríc vraj upozornili portál Aktuality na oznam, ktorý visel na nástenke pred kaštieľom pred oslavou šéfa služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu. Malo to zájsť tak ďaleko, že údajne ministerstvo kultúry ľuďom klamalo o dôvodoch, prečo kaštieľ uzatvoria. Ministerstvo kultúry samozrejme k tomu zaujalo stanovisko. Do prípadu sa však angažovali aj skrachovanci z politickej strany Demokrati, ktorým Machala poslal FATÁLNY ODKAZ. Ale poďme postupne.

Portál Akutuality ako vždy tragikomicky stuáciu vysvetľoval po svojom:

"Navštíviť kaštieľ v Budmericiach, národnú kultúrnu pamiatku z konca 19. storočia, sa na objednávku dá každý pracovný deň. Cez víkend sú vstupy do kaštieľa možné každú hodinu. Ak si však niekto naplánoval výlet do Budmeríc v sobotu 20. apríla, mal smolu. Celý objekt bol zatvorený. V kaštieli v ten deň totiž oslavoval okrúhlych 50 rokov šéf služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Jeho nadriadená, ministerka Martina Šimkovičová mu prenajala sálu pre desiatky ľudí za 100 eur na dva dni. To sa však ľudia mohli dozvedieť až po tom, ako na to upozornili Aktuality.sk," uvádza sa na portáli.

Do prípadu sa zamotali aj skrachovanci z Demokratov J. Naď a J. Šeliga

J. Naď zverejnil objednávku adresovanú ministerstvu kultúry, v ktorej provokatívne žiada ministerku Šimkovičovu o prenájom sály za rovnakých podmienok ako mal údajne Lukáš Machala, s drzou poznámkou: "Za skoré a kladné vybavenie našej žiadosti Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu." Predpokladá sa, že to urobili čisto len za účelom zviditeľnenia sa, lebo na inú kampaň nevyzbierali dosť peňazí.

Na túto objednávku OSTRO reagoval Lukáš Machala

"Tieto dve politické aj ľudské nuly, jeden neschopný exminister vojny Jaroslav Naď a druhý nekompetentný primátor Prešova František Oľha, sa tu odbavujú na mojej narodeninovej oslave.

Vážené politické aj morálne NULY, opäť ste ukázali, že vy neviete robiť NIČ, len šíriť rozbroje. Vážený pán Naď, vy xenofób a anti Slovák. Do tej priblblej pražskej krčmy by žiadny slovenský vlastenec ani nevkročil, keď ste to tam už predtým kontaminovali svojou prítomnosťou. A vážený pán Oľha, keď ste v jednej miestnosti s dámou, a tá je navyše ministerkou kultúry, protokol káže zdihnúť tú rozkysnutú zadnicu a ísť ju pozdraviť.

Lenže… to by ste nemohli byť gadžo, ale ozajstný pán primátor. Ale veď na prešovskej charitatívnej akcii sme to videli na vlastné oči - že z vás pán ani primátor nikdy nebude.

Demokrati = množina núl, ktoré sa  politicky, spoločensky aj morálne VYNULUJÚ SAMI…" napísla generálny tajomník na Telegrame.

Oficiálne stanovisko ministerstva kultúry

Ministerstvo kultúry (MK) SR ani generálny tajomník služobného úradu MK SR Lukáš Machala nevydali žiaden pokyn zamestnancom kaštieľa, aby zavádzali verejnosť o dôvodoch uzavretia časti kaštieľa. Oznam, o ktorom informoval portál Aktuality, nikto zo zúčastnených na súkromnej akcii, ktorej sa týkal, nevidel a nikto z vedenia ministerstva kultúry si nebol žiadneho takéhoto oznamu vedomý.

Jedna z možností je, že oznam vytvoril niekto zo zamestnancov, v dobrej viere a neuvedomujúc si dôsledky.

Druhá možnosť je však taká, že poskytnutie informácie o predmetnom ozname médiám (na ktorom je napísané, že v priestoroch kaštieľa rokuje vedenie ministerstva), môže byť cielenou provokáciou. Len pred niekoľkými dňami rezort kultúry informoval o výsledkoch auditu v kaštieli Budmerice. Výsledky sú znepokojivé.

Teraz k medializovanej oslave päťdesiatky Lukáša Machalu. K otázke tvorby ceny za prenájom uvádzame toto: cena prenájmu bola stanovená znaleckým posudkom Ing. Miloslava Ilavského, ktorý bol vypracovaný 21. marca 2023. Tento cenník, vrátane cien za prenájom, bol schválený bývalou ministerkou kultúry Natáliou Milanovou.

Cena za prenájom priestorov kaštieľa v Budmericiach na základe tohto cenníka pri prepočítaní na meter štvorcový vychádza na sumu 0,20 Eura. Presne za túto cenníkovú cenu dostal generálny tajomník úradu priestor do prenájmu. Lukáš Machala si prenajal 113 metrovú rokovaciu sálu. Pri cenníkovej cene 0,20 eura na meter štvorcový to činí celkových 98,78 eura. Túto sumu ministerstvo zaokrúhlilo na 100 eur.

Generálny tajomník nemá žiadne privilégiá, okrem položky na zmluve si objednal a aj zaplatil ďalšie náklady, konkrétne ubytovanie pre 10 ľudí.
Mediálne prezentovaná informácia o dvojdňovom prenájme kaštieľa nie je pravdivá. L. Machala nenechal uzavrieť kaštieľ na dva dni. Priestor využil od piatku 16 hodiny do soboty 11.30. Nijakým spôsobom neobmedzoval návštevníkov kaštieľa a pozemkov.

Denník Aktuality priniesol aj informáciu, že Budmerice účtovali za svadbu v priestore kaštieľa v minulosti 400 Eur. Na MK SR nemáme žiadnu vedomosť a ani vysvetlenie, na základe čoho vyrubili Budmerice takúto sumu. Na MKSR nikto nedostal akúkoľvek zmluvu od Budmeríc za prenájom na svadbu k nahliadnutiu. Táto informácia je však veľmi zaujímavá a vedenie ministerstva sa ňou bude zaoberať. MK SR totiž neeviduje žiaden iný cenník, podľa ktorého by sa mal či mohol účtovať prenájom kaštieľa, ako ten oficiálny, schválený ministerkou Milanovou. Suma, ktorú zverejnil portál Aktuality, nekorešponduje s týmto cenníkom.

Pročko opäť v hádke! Tentokrát bol terč S. Migaľ
Medzi poslancami Národnej rady (SR) Samuelom Migaľom (Hlas-SD) a Jozefom Pročkom (býv. OĽaNO) došlo k roztržke. Kým poslanec koaličnej strany poskytoval rozhovor redaktorke RTVS, Pročko stál neďaleko a naťahoval uši. Migaľa to chladným nenechalo a... Čítať ďalej
26 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik