ZHRNUTIE Poslanci ukončili rokovanie debatou o premnožených medveďoch
25 | 04 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Malatinec (Hlas-SD) podporuje novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov. Ľudia podľa Malatinca túto úpravu už očakávajú.

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) nepovažuje návrh za funkčný a bezpečný pre ľudí. Parlament aktuálne rokuje o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k novele.

Malatinec počas diskusie v pléne poprosil poslancov, aby legislatívu podporili. "Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú. Medveď nemôže byť viac ako človek v tejto krajine. Vyriešme túto situáciu hneď, pretože sa stane tragédia," apeloval. Argumentoval najmä skúsenosťami ľudí z Podpoľania, kde sa podľa neho medveď objavuje oveľa častejšie ako v minulosti. Poukázal na ohrozenie životov, ale aj škody na majetku, ktoré medvede spôsobujú. Zvýšený výskyt medveďa podľa neho negatívne ovplyvňuje aj cestovný ruch.

Stohlová zdôraznila, že všetci registrujú narastajúci problém s medveďmi. Súhlasí, že situácia je neudržateľná, no riešenie musí byť podľa nej efektívne. "Doteraz sme od ministra Tarabu počúvali skôr vyhováranie sa," povedala. Odkázala ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (nominant SNS), že situácia nevznikla náhle a vláda mala pol roka na jej riešenie. S návrhom sú však ako konštruktívna opozícia pripravení pracovať.

Poslanci ukončili štvrtkové rokovanie debatou o premnožených medveďoch

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov.

Parlament bude v schôdzi pokračovať v piatok (26. 4.) od 9.00 h druhým čítaním k novele zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, o ktorom rokuje v skrátenom konaní. V piatok sa bude rokovať bez obednej prestávky do 16.00 h a poslanci nebudú hlasovať.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusii zdôraznil, že novelou by sa nedával súhlas na plošný odstrel, uznávajú, že medveď je prísne chránený. Novú legislatívu však musia riešiť cez zákon o civilnej ochrane, aby bolo možné obhájiť dôvody na eliminovanie medveďov, ktoré predstavujú hrozbu, respektíve skôr, ako by mohlo dôjsť k stretu s človekom. Preto treba podľa neho vytvoriť podmienky, aby sa mohol stanoviť režim, podľa ktorého má ochrana života prednosť pred inými záujmami a aj správnymi konaniami.

Poslanec Rastislav Krátky (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) vyzval poslancov, aby už pristúpili k hlasovaniu o skrátenom legislatívnom konaní, a tak sa urýchli rokovanie o návrhu. Zdôraznil, že opozícia chce riešiť problém s premnoženými medveďmi, no riešenia podľa neho nemá v rukách parlament, ale Taraba.

Progresívno-liberálny svetonázor zlyhal, vyhlásil Viktor Orbán
„Predstaviteľov liberálnej hegemónie treba vyhnať zo svojich pozícií,“ vyhlásil Orbán na medzinárodnej konferencii CPAC organizovanej v Budapešti Maďarsko podľa premiéra Viktora Orbána zostáva konzervatívnym ostrovom v progresívno-liberálnom... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik