Pentagon potvrdil tajný transfer ATACMS na Ukrajinu
25 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Pentagon potvrdil tajný transfer rakiet ATACMS na Ukrajinu

Pentagon tajne odovzdal operačno-taktické rakety ATACMS kyjevskému režimu na použitie "na suverénnom ukrajinskom území", uviedlo americké ministerstvo obrany pre agentúru RIA Novosti. Ruská strana hovorí o použití rakiet ATACMS v Ozbrojených silách Ukrajiny od minulého roka, ale podľa amerických médií bola tentoraz do dodávok prvýkrát zahrnutá modifikácia s polomerom zničenia 300 kilometrov.

Je to potvrdené

"Môžem to potvrdiť Spojené štáty americké odovzdal ATACMS s dlhým doletom Ukrajine. Vo februári (americký prezident – pozn. red.)v tichosti nariadil tímu národnej bezpečnosti, aby poslal ATACMS na použitie na suverénnom ukrajinskom území," uviedol zástupca ministerstva. Podľa neho boli tieto rakety zahrnuté do balíka vojenskej pomoci oznámeného v marci a v apríli boli dodané na Ukrajinu.

Pentagón vysvetlil, že údaje o dodávkach neboli zverejnené na žiadosť kyjevských úradov.

Provokujú

O tom, že Spojené štáty previezli tieto zbrane do postsovietskej republiky už v marci, informoval portál Politico. Podľa dostupných informácii však už boli dvakrát bol použité na útok hlboko na ruské územie. Okrem toho minulý týždeň ministerstvo obrany oznámilo, že armáda zachytila tri rakety ATACMS pri Čiernom mori.

Čo je ATACMS

ATACMS je operačno-taktická balistická raketa vyvinutá spoločnosťou Lockheed Martin. Môžu byť vypustené z viacerých raketových systémov, vrátane M142 HIMARS. Vlani v októbri ruský prezident Vladimir Putin označil rozhodnutie USA dodať tieto rakety Ukrajine za ďalšiu chybu. Podľa neho takéto zbrane predstavujú ďalšiu hrozbu, ale nebudú schopné radikálne zmeniť situáciu na línii kontaktu.

Čo sa zmení? Nič

Ako povedala predsedníčka Rady federácie Valentina Matvienko v rozhovore pre RIA Novosti, dodávka ATACMS na Ukrajinu neovplyvní priebeh špeciálnej operácie, budú zostrelené rovnakým spôsobom ako iné rakety. Podľa jej názoru je rozhodnutie odovzdať ich kyjevskému režimu demonštračným vystúpením pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.