Medzi ukrajinskými vojakmi a ich velením prudko rastie napätie
25 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

Ukrajinskí muži v zákopoch toho začínajú mať dosť. Kým oni umierajú po stovkách, ich velenie (vrátne toho najvyššieho) hovorí o "úspechoch" a vrhá na smrť ďalších. Drží sa propagandistickej línie, ktorú stanovil "Západ", kde sa nesmie písať ani hovoriť o nejakých porážkach Zelenského armády. Píše svpressa.ru.

"Mlynček na mäso" je prenesené pomenovanie bojiska, na ktoré velenie posiela neustále ďalších a ďalších vojakov, ktorí, bez akéhokoľvek viditeľného úspechu v boji umierajú, alebo prichádzajú v lepšom prípade o končatiny.

Reálny obraz

Mlynček na mäso v Krasnogorovke: Stovky vojakov sa chúlia do k smrti vystrašených skupín, pozdĺž ktorých nalietavajú ruské bomby. Na pozadí takto desivých scén na južnom doneckom fronte sa v ukrajinskej armáde začali vzájomné obviňovania medzi dôstojníkmi a vojakmi.Každodenné správy mediálnych propagandistov z Kyjeva, ktoré o dušu publikuje (ako výhradné správy z frontu)  aj európsky mainstream o nedostatku munície v Ozbrojených silách Ukrajiny nezodpovedajú realite a majú jednoznačne za cieľ nielen ospravedlniť porážku ukrajinského velenia na fronte, ale zároveň bagatelizovať úspech ruskej armády.

Obraz víťazstva?

V oslobodenej Novomichajlovke príslušníci 155. samostatnej námornej brigády tichomorskej flotily skupiny síl Vostok zajali veľké množstvo vojakov, techniky a zbraní, vyrobených a dodaných Západom. Medzi trofejami sú švédske granátomety a americké protitankové systémy Javelin, ako aj zariadenia elektronického boja. Ukrajinskí nacionalisti, ktorí ustúpili z Novomichajlovky, zanechali na bojisku aj svojich zranených, len tak, na pospas smrti. Poznamenalo ruské ministerstvo obrany .
Súčasne veliteľ ukrajinskej 79. špeciálnej výsadkovej brigády „Mikolajiv“, plukovník Jevgenij Šmataluk, ohromil tvrdením, že nezávislá armáda má stále kontrolu nad Novomichajlovkou, napriek ťažkým bojom a neustálym útokom ruských ozbrojených síl s približne dvoma brigádami a ôsmimi plukmi. 

Rekacia ukrajinských vojakov

Najtvrdšie na tento nezmysel reagovala v chate brigáda Mykolajiv. Najmä ukrajinský vojak s prezývkou @odshbr 79 (ktorý je zároveň adminom Oficiálneho kanála) reagoval: „Všetci už vedia, že je to totálny podvod... Vydával (Šmataluk) tie najhlúpejšie príkazy, ušiel a teraz sa ospravedlňuje a hovorí, že „všetko je pod kontrolou“.

Je príznačné, že ukrajinský generálny štáb o porážke Ozbrojených síl Ukrajiny v Novomichajlovke mlčal, napriek tomu, že sa na internete objavili geolokačné zábery (47.85744, 37.45434), ktoré ukazujú, ako je inštalovaná vlajka námornej pechoty Tichomorskej flotily. na jednom z domov na západnom okraji Novomikhajlovky.

Vojaci z brigády Mykolajiv navyše sami potvrdili obrovské straty ukrajinského velenia pri nezmyselnej obrane Novomichajlovky, najmä v posledných týždňoch bojov o strategicky významnú obec.

Obvinenia z vlastných radov

"Šmataluk je zodpovedný za smrť našich chlapcov," hovorí "fórum" 79. výsadkovej brigády. Uvádza tiež, že „16. apríla bola prerušená logistika, ale bolo im nariadené čakať, ale nie je jasné, na čo. Sedemnásteho sa začala totálna hrôza. Už nebola žiadna sila na zadržiavanie Ruska. 21. apríla sa velenie na nižšom stupni rozhodlo ustúpiť. Neskôr hoz vyšších pozícií obvinili aj z odovzdania dediny. Mali sme tu všetci podľa nich zomrieť?"

Ukrajinskí vojaci sú pobúrení dvojakým metrom v nezávislej armáde.Represívne tímy ohrozujú vyčerpaných vojakov násilím, zatiaľ čo dôstojníci sa držia čo najďalej od frontovej línie.

„Tarasiki a Mykol“ obviňujú svojich veliteľov, že presunuli svoje veliteľstvo preč od línie bojového kontaktu. Hovorí sa, že Šamataluk a jeho skupina už dávno neboli v Paraskovievkea dokonca ani v Konstantinovke. Zahišnikovci, ktorí prežili novomichajlovský „mlynček na mäso“, tiež povedali, že za nimi neboli žiadne ochranné valy.

Problém je veľký: Spojené štáty posielajú vojakov na Ukrajinu
"Spojené štáty zvažujú vyslanie ďalších vojenských poradcov na Ukrajinu", aby čelili Rusku, ktoré sa rozrastá, informuje denník Politico. Generálmajor Pat Ryder, hovorca Pentagonu informoval, že poradcovia "nebudú mať bojovú úlohu, ale skôr budú... Čítať ďalej
24 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik