Pápež František na Deň Zeme: PLANÉTA JE V TROSKÁCH! Je to však tak?
23 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Pápež František si v pondelok pripomenul Deň Zeme varovaním, že planéta „upadá do skazy“ v dôsledku zlyhania ľudstva pri jej ochrane, informuje Breitbart.

"Naša generácia odkázala veľa bohatstva, ale nedokázali sme ochrániť planétu a nezabezpečujeme mier," kritizoval pápež  na X (bývalý Twitter).

„Sme povolaní stať sa remeselníkmi a správcami nášho spoločného domova, Zeme, ktorá ‚upadá do skazy‘,“ vyhlásil a nasledoval „#Deň Zeme“.

Pri príležitosti 50. výročia Dňa Zeme v roku 2020 vydal pápež František podobnú obžalobu zo zlyhania ľudstva v starostlivosti o planétu, pričom zo skazy Zeme obvinil ľudské sebectvo.

„Pre naše sebectvo sme zlyhali vo svojej zodpovednosti byť strážcami a správcami zeme,“ povedal vtedy pápež. "Stačí sa úprimne pozrieť na fakty, aby sme zistili, že náš spoločný domov vážne chátra."

„Znečistili sme ho a vydrancovali, čím sme ohrozili naše životy,“ pokračoval. "Z tohto dôvodu vznikli rôzne medzinárodné a miestne hnutia, aby apelovali na naše svedomie."

Ak zničíme samotné prostredie, ktoré nás živí, nemáme budúcnosť

„Hlboko oceňujem tieto iniciatívy; aj tak bude potrebné, aby naše deti vyšli do ulíc, aby nás naučili to, čo je zrejmé: ak zničíme samotné prostredie, ktoré nás živí, nemáme budúcnosť,“ povedal v posolstve, ktoré evokovalo jeho chválu klimatickej bojovníčke Grete Thunbergovej a jej Hnutie Piatky pre budúcnosť.

„Zlyhali sme v starostlivosti o zem, náš záhradný dom; zlyhali sme v starostlivosti o našich bratov a sestry,“ povedal František. "Zhrešili sme proti zemi, proti našim blížnym a v konečnom dôsledku proti Stvoriteľovi, dobrotivému Otcovi, ktorý sa stará o všetkých a chce, aby sme žili v spoločenstve a spoločne prekvitali."

Hurá do vojny! Bojové nadšenie Európskej únie
EÚ sa pripravuje na svetovú vojnu, vyhlásil maďarský minister zahraničia. Szijjártó: EÚ reaguje na situáciu na Ukrajine prípravou na svetovú vojnu. Európska únia sa pre zhoršujúcu sa situáciu ozbrojených síl Ukrajiny pripravuje na svetovú vojnu,... Čítať ďalej
22 | 04 | 2024 | Milan Laca

Zdravý skepticizmus voči panike z klimatických zmien
Niektorí vedci však vrhli svoj pohľad späť na počiatky Dňa Zeme v roku 1970, poukazovali na chyby jeho zakladateľov a nabádali k zdravému skepticizmu voči panike z klimatických zmien.

Profesor ekonómie z Michiganskej univerzity Mark J. Perry napríklad v roku 2016 napísal esej , v ktorej vymenoval „18 mimoriadne nesprávnych predpovedí“ urobených v čase prvého Dňa Zeme v roku 1970.

V tom čase harvardský biológ George Wald odhadoval, že civilizácia skončí „do 15 alebo 30 rokov, pokiaľ sa neprijmú okamžité opatrenia proti problémom, ktorým ľudstvo čelí“, zatiaľ čo Paul Ehrlich varoval, že populácia „nevyhnutne a úplne prevýši akékoľvek malé zvýšenie zásob potravín, ktoré urobíme“. “A preto sa miera úmrtnosti zvýši, až najmenej 100 – 200 miliónov ľudí ročne zomrie od hladu počas nasledujúcich desiatich rokov“.

Harrison Brown, vedec z Národnej akadémie vied, povedal, že ľudstvu sa krátko po roku 2000 úplne minie meď a že olovo, zinok, cín, zlato a striebro budú preč pred rokom 1990.

Ekológ Kenneth Watt pre  Time povedal, že pri „súčasnom tempe hromadenia dusíka je len otázkou času, kedy bude svetlo odfiltrované z atmosféry a naša zem nebude použiteľná“. Watt tiež vyhlásil, že do roku 2000 „už nebude žiadna ropa“ a predpovedal blížiacu sa dobu ľadovú.

„Svet sa prudko ochladzuje už asi dvadsať rokov,“ vyhlásil.

„Ak budú súčasné trendy pokračovať, svet bude asi o štyri stupne chladnejší vzhľadom na globálnu priemernú teplotu v roku 1990, ale o jedenásť stupňov chladnejší v roku 2000. To je asi dvojnásobok toho, čo by sme potrebovali na to, aby sme sa dostali do doby ľadovej,“ tvrdil. 

Brusel zintenzívňuje prípravy na SVETOVÚ VOJNU!
Najvyšší maďarský diplomat varuje, že konkurencia medzi USA, NATO a EÚ na Ukrajine môže vyvolať 3. svetovú vojnu! "Prípravy na svetovú vojnu sa v Bruseli zintenzívňujú," varoval Peter Szijjártó. USA, NATO a Európska únia v podstate súperia o to,... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik