EÚ pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku. Reakcia Kremľa neznie dobre
22 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu vojnu proti Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa EÚ.

Nový balík sankcií bude zahŕňať represívne opatrenia proti aktérom, ktorí obchádzajú existujúce sankcie voči Rusku. Pravdepodobne dôjde aj k ďalšiemu rozšíreniu zoznamu osôb a subjektov, ktorých majetok v EÚ bude zmrazený. Konkrétne návrhy predložia už tento týždeň členským štátom Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a Európska komisia.

Kremeľ reagoval na možnú konfiškáciu ruského majetku v prospech Kyjeva

Konfiškácia zmrazeného majetku Ruskej federácie v prospech Ukrajiny je nezákonným konaním, ktoré bude predmetom odvetných opatrení. Uviedol to na brífingu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Nazval to zásahom do štátneho majetku, do štátneho majetku, do súkromného vlastníctva. Takéto iniciatívy nemožno vnímať ako legitímne, "sú nezákonné".

Peskov zdôraznil, že tieto akcie budú po prvé predmetom niektorých odvetných opatrení a po druhé predmetom súdneho konania.

"Oboje bude veľmi náročný proces, ale spôsobí veľké škody ekonomickým záujmom Spojených štátov," povedal tlačový tajomník ruského prezidenta.

Peskov tiež poukázal na výzvu na triezvejšie zváženie týchto otázok od šéfky Európskej centrálnej banky Christine Lagardeovej. O niečo skôr povedala, že takéto rozhodnutie by mohlo viesť ku kolapsu existujúceho ekonomického systému.

"V prípade implementácie takýchto opatrení, samozrejme, v mnohých krajinách, si mnohí investori desaťkrát rozmyslia, či uskutočnia akékoľvek investície do americkej ekonomiky alebo tam uložia svoje aktíva," dodal Peskov.

Americké jadrové zbrane u susedov? Poľsko je pripravené
Oficiálne! Varšava je pripravená hostiť americké jadrové zbrane. Informoval o tom poľský prezident Andrzej Duda. Hlava štátu objasnila, že jeho krajina to urobí, ak sa spojenci NATO rozhodnú rozmiestniť jadrové zbrane ako súčasť zdieľania... Čítať ďalej
22 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik