Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni
20 | 04 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom. Robí tak pri príležitosti Dňa svätého Juraja (24. 4.). Program 21. ročníka podujatia pripravilo s 15 svojimi i ďalšími organizáciami a so 14 mestskými časťami.

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja. Novinkou je Víkend otvorených budov, keď budú môcť záujemcovia nazrieť do viac ako 20 historických budov či zaujímavých priestorov.

Prehliadky záujemcov zavedú napríklad do lekárne Salvator, kostola Klarisiek, historickej budovy SND, bratislavského krematória, Prüger-Wallnerovej i Lisztovej záhrady či na Slavín. Ale aj do budovy YMCA, zákulisia Divadla P. O. Hviezdoslava, Starej i Novej tržnice, Novej Cvernovky, Rómerovho domu a Albrechtovho domu.

Víkend mestských dní otvorí tradičné symbolické odpečatenie brán a sprístupnenie Primaciálneho paláca verejnosti, rovnako tak priestorov mestskej galérie, múzea či knižnice. Na Primaciálnom námestí nájdu návštevníci komunitný stôl, na nádvoriach spoločenské hry a šachovú akadémiu, na Hlavnom námestí vystúpenia detí zo základných umeleckých škôl a na Františkánskom námestí bazár starožitností.

Chýbať nebudú ani pouličné šou, koncerty, vyhliadkové plavby po Dunaji či jazdy Cabriobusom. Okrem kultúrnych podujatí čakajú návštevníkov aj športové aktivity. Súčasťou je aj viacero environmentálnych aktivít.

Tradícia, prečo sa na Deň svätého Juraja mesto otvára svojmu obyvateľstvu, sa viaže na históriu Bratislavy. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania Prešporka práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Ojedinelá mestská výsada vo vtedajšej Európe sa spájala s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

Hostia vo víkendových diskusných reláciách: MARKÍZA OPÄŤ NIČ. VYZERÁ TO VÁŽNE!
Predstavitelia koalície sa už takmer pred dvomi týždňami na koaličnej rade zhodli na tom, že nebudú prijímať pozvanie do politickej diskusie TV Markíza, kde reláciu nevedie moderátor, ale progresivistický aktivista Michal Kovačič. Majú na to plné... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik