Zurian s Eštokom zaťali do živého. Mikulec hneď reaguje
18 | 04 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Policajná inšpekcia si v uplynulom roku nerobila svoju prácu, tvrdí jej riaditeľ Branislav Zurian a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Odvolávajú sa na záverečnú správu za rok 2023. Minister prisľúbil, že ju zverejnia ešte dnes. „Úrad mal prešetrovať trestné činy, ktorých páchateľmi boli policajti, ale namiesto toho kryl ľudí, ktorí tu vytvárali dojem, že Slovensko nebolo právnym štátom,“ povedal Šutaj Eštok.

Zodpovedné sú za to podľa neho predchádzajúce vlády Igora Matoviča, Eduarda Hegera aj Ľudovíta Ódora vrátane exministra vnútra Romana Mikulca.

R. Mikulec odmieta kritiku na činnosť ÚIS v predošlom období

Exminister vnútra a poslanec parlamentu Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) odmieta, že by Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) v minulom roku nevykonával žiadnu činnosť. Tvrdí, že ÚIS v súčasnosti pokračuje v reformách, ktoré zaviedlo bývalé vedenie, vrátane reorganizácie. Mikulec to uviedol v reakcii na vyjadrenia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a šéfa ÚIS Branislava Zuriana.

Mikulec je presvedčený, že dáta a čísla o činnosti ÚIS za minulý rok budú veľmi podobné ako za rok 2022. Exminister povedal, že nedostatky na úseku operatívno-pátracej činnosti úradu boli zistené aj po jeho nástupe v roku 2020. Inšpekcia pod vtedajším vedením podľa Mikulca nevykonávala takmer žiadnu činnosť. Pripomenul, že v roku 2023, keď bol riaditeľom inšpekcie Peter Juhás, sa zistili skutočnosti o protizákonnej činnosti tímu Oblúk, ktoré odstúpili ďalším orgánom činným v trestnom konaní. To označil Mikulec ako jeden z reálnych výsledkov ÚIS.

Podľa exministra reorganizácia v roku 2021 priniesla do úradu prvok prevencie. Verí, že pod Zurianovým vedením bude ÚIS pokračovať v reformných krokoch, ktoré zaviedli. Mikulec nepovažuje za efektívne, ak je viac riadiacich pracovníkov ako výkonných. Vyčíta Zurianovi, že na úrad zaviedli naspäť túto štruktúru.

Minister vnútra vo štvrtok informoval, že od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám. Tie mali podľa neho prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách. V minulosti podľa Šutaja Eštoka primárne zlyhávali vedúci pracovníci inšpekcie a tá si neplnila svoje povinnosti spočívajúce vo vyšetrovaní podozrení z potenciálnej trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru. Zurian hovoril o zistení veľkých nedostatkov. Odvolávajú sa na výročnú správu o činnosti úradu za rok 2023, ktorá bude zverejnená. Z nej podľa Zuriana vyplýva aj zhoršenie kvality vyšetrovania i neprideľovanie spisov.

Markizácky Krejča sa stal šéfom úradu SAV! Blaha hovorí o progresívnej chobotnici
Koncom decembra 2023 televízia Markíza oznámila, že post vedúceho spravodajstva po dvoch desiatkach rokov opúšťa Henrich Krejča. Ten istý Henrich Krejča, ktorý po výberovom konaní 15. apríla nastúpil na post vedúceho úradu Slovenskej akadémie vied... Čítať ďalej
18 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik