Markizácky Krejča sa stal šéfom úradu SAV! Blaha hovorí o progresívnej chobotnici
18 | 04 | 2024 I Eka Balašková

Koncom decembra 2023 televízia Markíza oznámila, že post vedúceho spravodajstva po dvoch desiatkach rokov opúšťa Henrich Krejča. Ten istý Henrich Krejča, ktorý po výberovom konaní 15. apríla nastúpil na post vedúceho úradu Slovenskej akadémie vied (SAV).

V polovici decembra 2023 Krejča oznámil svoj odchod z Markízy. Člen predsedníctva SAV v polovici apríla 2024 informoval, že pre Krejču sa rozhodli okrem iného na základe jeho manažérskych schopností. Ľuboš Blaha však hovorí o liberálnej chobotnice, ktorá podľa rovnakého kľúča nepostupuje prvýkrát. Okrem toho bola reč aj o tom, prečo nechce byť prvým podpredsedom parlamentu  a prečo sa prijal kandidátku do EP.

Nečakaný odchod z Markízy

„Dnešné rozhodnutie prichádza po mesiacoch diskusií s Petrom (Gažíkom, generálnym riaditeľom TV Markíza, pozn. red.), ktorý mi preukázal veľkú flexibilitu a otvorenosť. V Markíze som prežil krásnych takmer 27 rokov života, je to skvelá televízia a želám jej všetko dobré a veľa úspechov,“ uviedol Henrich Krejča ešte v polovici decembra 2023.

Prečo sa rozhodli pre Krejču

„Pri rozhodovaní výberovej komisie zavážili najmä manažérske schopnosti uchádzača, skúsenosti s finančným riadením, jeho ľudskosť a empatia a v neposlednom rade záujem o vzdelávanie a vnímanie potreby vzdelávania spoločnosti. Nezanedbateľným dôvodom pri výbere bola aj snaha zaviesť moderné prvky do riadenia inštitúcie,“konštatoval pre web SAV Pavol Siman, člen Predsedníctva SAV a člen výberovej komisie.

Facebook / Henrich Krejča

Ako podľa šablóny

Ľuboš Blaha hovorí, že aj toto menovanie je výsledkom pôsobenia tzv. deep state (čosi ako štát v štáte, pozn. red.). Blaha sám bol terčom útokov vedenia SAV, pričom to isté vedenie teraz vybralo na vedúci post Henricha Krejču.

„Tam je úplne jasné, kde je ich politická aktivácia. To sú ľudia, ktorí nemajú rešpekt k iným názorom,“hovorí Blaha s tým, že sa to ukazovalo aj v jeho prípade, keď bol terčom výčitiek za knihy a názory. Podľa Blahu aj z Markízy Krejča odišiel preto, že bol skôr aktivista, ako profesionál, no vždy sa uchytí na inom mieste. V tejto súvislosti pripomína Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktorá podľa Blahu v RTVS pôsobila ako „spiaci agent“ liberálnych kruhov, kde urobila špinavú robotu a keď odišla, dostala miesto v denníku SME. Rovnaký postup očakáva pri Marte Jančkárovej.

„Takýmto spôsobom sa tá chobotnica stará o svojich ľudí  - kým im slúžia, tak ich tam samozrejme využívajú a potom im dajú nejaké teplé miestečko niekde inde. A toto musíme zastaviť,“ pobáda Blaha.

Spolitizovaná SAV

Podpredseda NR SR vysvetľuje, že SAV má vlastnú, autonómnu samosprávu, takže vláda do toho zasiahnuť nemôže. Jediné, čo by sa dalo, by bolo znížiť inštitúcii prídel financií, čo neprichádza do úvahy. Tých, ktorí chcú obviniť zo zlyhania ministerstvo školstva preto upozorňuje, že tieto obvinenia vyplývajú z neznalosti vecí.

On sám, ako radový zamestnanec bol za svoje ľavičiarske názory prenasledovaný. Situáciu v SAV dobre pozná, preto tvrdí, že sú tam aj politické väzby cez rôzne prepojenia s OĽaNO, či Za ľudí.

„Je mi veľmi ľúto, že SAV sa nevie oslobodiť od takýchto ideologických a spolitizovaných postojov a personálnych nominácií,“konštatuje s ľútosťou Ľuboš Blaha, ktorý kvôli tomu očakáva aj pokles dôveryhodnosti vo verejnosti.

Bude 1. podpredsedom NR SR?

V kuloároch sa hovorí, že Ľuboš Blaha by mohol byť prvým podpredsedom Národnej rady, ktorý v neprítomnosti predsedu zastáva jeho funkcie. V prospech tejto myšlienky hovorí aj vysoký počet preferenčných hlasov. Túto teóriu podľa Ľuboša Blahu ako prvý priniesol poslanec bývalého hnutia OĽaNO Grendel.

„Je trošku bizarné, že pred niekoľkými mesiacmi ma práve poslanci OĽaNO chceli odvolávať a dnes hovoria, že mám 220-tisícový mandát, takte mám byť poverený, ako predseda parlamentu,“baví sa Blaha. Už vážne dodáva, že to, že mal taký vysoký počet preferenčných hlasov ešte neznamená, že musí pôsobiť v takejto funkcii. O tejto pozícii stále prebiehajú rokovania a on sám takéto ambície nemá.

V EP potrebujeme bojovníka

Podľa Ľuboša Blahu prax ukazuje, že vyhrať parlamentné a prezidentské voľby koalícii nestačí. Opozícia cez svojich europoslancov proti koalícii bojuje cez Európsky parlament, čo aj jeho samého mobilizovalo k tomu, aby kandidoval do EP a zabojoval tam za Slovensko a jeho záujmy.

„Musíme tam mať bojovníkov, ktorí za prvé dokážu odolávať všetkým tým tlakom, majú skúsenosti, ja som viedol európsky výbor osem rokov. A zároveň ľudia, ktorí sa vedia ozvať, vedia „zatriasť“ tým Bruselom, alebo Štrasburgom. A práve preto sme sa s Robertom Ficom, predsedom strany Smer dohodli, že do toho pôjdeme aj s Erikom Kaliňákom, ktorý je tiež členom predsedníctva strany,“hovorí Ľuboš Blaha, ktorý práve v tejto dvojke vidí veľkú nádej.

Je si vedomý toho, že tieto eurovoľby budú súbojom hlavne Smeru a PS, preto je veľmi dôležité, aby ľudia prišli voliť aj do týchto volieb.

VEĽKÉ ZMENY V MARKÍZE: Odchádza šéf spravodajstva
Po dvadsiatich siedmich rokoch, ktoré Henrich Krejča v televízii Markíza odpracoval, v tejto televízii končí. Na súčasnej pozícii pracoval viac, ako 10 rokov a na svojom pracovnom poste zotrvá do konca roka. Informácie pre portál HNonline potvrdila... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik