UŽ AJ RIZMAN TO MÁ SPOČÍTANÉ! Šutaj Eštok odvolal piatich členov rady vlády pre mimovládky
17 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok odvolal päť členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Podľa Denníka N ide o Lauru Dittel (Karpatská nadácia), Petra Medveďa (Nadácia Ekopolis), Karolínu Mikovú (PDCS), Juraja Rizmana (Post Bellum) a Borisa Strečanského (Centrum pre filantropiu). Opozícia hromží.

Mená tých, ktorí ich majú nahradiť, zatiaľ nie sú známe. Mainstreamoví novinári kritizujú krok ministra Šutaja Eštoka s tým, že údajne došlo ku odvolaniu “expertov”, ktorí mali v Rade zastupovať občiansky sektor. Dodávajú, že ide o čestnú neplatenú funkciu.

„Samotné odvolanie nás neprekvapilo. Je logické, že vláda, ktorá sa nehlási k otvorenému vládnutiu, na všetkých úrovniach odstraňuje občiansku participáciu, obmedzuje finančné zdroje pre mimovládny sektor a nevyberane systematicky útočí na občiansku spoločnosť, nebude mať záujem o našu expertízu,“ povedal pre Denník N Medveď.

Štyroch z piatich odvolaných členov rady vymenovali ministri Robert Kaliňák a Denisa Saková za bývalých vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho a len jedného vymenoval minister vnútra úradníckej vlády Ivan Šimko. 

Vládni predstavitelia podľa poslankyne KDH Martiny Holečkovej pokračujú v systematickom likvidovaní občianskeho sektora a mimovládnych organizácií. Holečková tiež poukázala na to, že ak prejde zmena zákona o mimovládnych organizáciách z dielne SNS, tak minister vnútra dostane de facto právomoc zrušiť mimovládnu organizáciu. 

Zaujímavá správa gen. Viktorína: TAKTO SA U NÁS UPRATUJE!
Metod Špaček je po Zuzane Čaputovej najdôležitejším človekom v Prezidentskom paláci. Je štatutárom paláca, generálnym tajomníkom, mužom, ktorý vie o všetkom a ktorý nesie zodpovednosť za chod paláca a jeho niekoľkomiliónové výdaje ročne. Za služby... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik