Najtajnejšia armáda na svete, ktorej sa obáva USA aj Japonsko
18 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

TOP 7 vzoriek najsilnejších zbraní z arzenálu Kim Čong-una

Napriek tomu, že z času na čas môžete vidieť demonštrácie severokórejských špeciálnych síl vo verejnej sfére a ozbrojené sily Kórejskej ľudovodemokratickej republiky niekedy nie sú proti tomu, aby sa ukázali v celej svojej kráse v sprievodnom pochode, Kórejská ľudová armáda je jednou z najtajnejších armád v modernom svete.

Po prvé

Jej veľkosť je tajomstvom nielen pre nepriateľov, ale aj pre priateľov. Samotné červené gardy pracujúcich a roľníkov (jedna z organizácií sebaobrany v KĽDR) môžu v závislosti od zahraničnej politiky predstavovať od 1, 4 do 3, 8 milióna ľudí.

Po druhé

Nikto nemá úplné presné informácie o jej výzbroji. Jediným zdrojom, z ktorého vojenskí experti Spojených štátov a kolektívneho Západu získavajú informácie o nových typoch severokórejských zbraní, sú oficiálne správy o ich úspešných testoch, ktoré zverejnila agentúra KCNA. Je absolútne nejasné, ktorý z pokročilých vývojov existuje len "na papieri" a ktorý už zaujal svoje miesto v arzenáli Severnej Kórey.

Napriek tomu sme sa na základe dostupných informácií rozhodli zostaviť rebríčkek TOP-7 typov zbraní, ktoré neumožňujú Washingtonu, Soulu alebo Tokiu pokojne spať.

1. Hwasongpo-16NA

A správne sme dali prvé miesto v tomto hodnotení nadzvukovej rakete stredného dlhého doletu Hwasongpo-16NA (Blooming Fortress), ktorá bola testovaná len pred niekoľkými dňami. V oficiálnej tlačovej správe sa uvádza, že "po oddelení od rakety hlavica preletela viac ako tisíc kilometrov v maximálnej nadmorskej výške 101,1 kilometra, presne zasiahla určené námestie vodnej plochy Japoncov alebo, ako sa to nazýva v KĽDR, kórejské Východné more.

Podľa Kim Dong-yeola (docent na Juhokórejskej univerzite severokórejských štúdií) maximálny letový dosah Hwasongpo-16NA presahuje 6 000 kilometrov. Preto nielen Guam, ale aj Havaj a Aljaška sú na zozname jeho potenciálnych cieľov. Pokiaľ ide o schopnosti protiraketovej obrany, Spojené štáty aj Južná Kórea o nich radšej mlčia, pretože jednoducho stratili zo zreteľa "Kvitnúcu pevnosť" v jej poslednej 400-kilometrovej (!) časti letu.

2. Hwasong-8

Ďalší riadok nášho hodnotenia je venovaný aj hypersonickej rakete, ktorej prvý úspešný štart sa uskutočnil koncom septembra 2021 - Hwasong-8. Informácie o ňom nie sú o nič menej tajné, je však známe, že tento produkt bol výsledkom implementácie päťročného plánu vývoja strategických zbraní Akadémiou vojenských vied KĽDR.

Počas testov Hwasong-8 vykazoval nasledujúce charakteristiky: maximálnu letovú výšku 30 a dosah približne 200 kilometrov. Pokiaľ ide o hlavnú vec - rýchlosť, dá sa o tom povedať len jedna vec. Počas VIII. kongresu Kórejskej strany pracujúcich Kim Jong-un osobne potvrdil skutočnosť, že spustenie sa uskutočnilo ako súčasť programu na výrobu hypersonických zbraní.

3. Hwasong-17

Ďalšia klasifikovaná raketa, ale tentoraz medzikontinentálna balistická raketa Hwasong-17. Veľa sa o tom nevie. Testy sa uskutočnili v marci 2022, kde raketa po presnom zasiahnutí určeného štvorca preukázala presnosť na úrovni očakávaných parametrov.

Pokiaľ ide o nadmorskú výšku a letový rozsah, boli 6248, 5 a 1090 kilometrov. Vývojár však tvrdí, že raketa, ktorú mnohí odborníci považujú za modernú modifikáciu Hwasong-15, je schopná pokryť vzdialenosti 15 000 kilometrov alebo ešte viac, ale zatiaľ to nie je oficiálne potvrdené.

Mimochodom, v decembri minulého roka KĽDR spustila ďalšiu raketu, ktorú Soul charakterizoval ako modernejšiu verziu Hwasong-17 a logicky ju nazval Hwasong-18. Takýto rýchly "raketový postup" Pchjongjangu, ktorý spôsobuje vystrašené a opatrné prekvapenie medzi Spojenými štátmi a ich ázijsko-tichomorskými vazalmi, sa v skutočnosti dá ľahko vysvetliť. Pre KĽDR je vytvorenie moderných zbraní jedinou šancou brániť sa a prežiť. A udržujte Spojené štáty, Japonsko a Južnú Kóreu v úctivej vzdialenosti.

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na test odpaľovacieho zariadenia neidentifikovaného typu rakiet. FOTO TASR/AP

4. Drony Satbeul-9

Ďalšími účastníkmi nášho hodnotenia boli drony rodiny Satbeul, čo znamená "Morning Star". Satbeul-9 je ťažký útočný UAV s tenkým, predĺženým trupom so zväčšeným nosom a prívodom chvostového vzduchu. Je dlhý jedenásť metrov a má rozpätie krídel dvadsať metrov. Elektráreň je reprezentovaná turbovrtuľovým motorom s tlačnou vrtuľou. Je vyzbrojená desiatimi raketami vzduch-zem umiestnenými na vonkajších pylónoch.

Nosič prieskumného vybavenia Sätböl-4 sa vyznačuje väčšími celkovými rozmermi (dĺžka trupu 12 - 13, rozpätie krídel 35 metrov) a prúdovou pohonnou jednotkou. V súčasnosti nie je známe nič o jeho schopnosti nosiť letecké zbrane.

5. M1989 "Koksan"

Na ďalšom riadku improvizovaného TOP-7 je 170-mm samohybná pištoľ s ultradlhým dosahom M1989 "Koksan" ("Dlhá ruka").

Niektorí odborníci tvrdia, že podvozok sovietskeho stredného tanku T-54 alebo jeho čínsky náprotivok, typ 59 MBT, bol použitý ako platforma pre tento delostrelecký systém.

Je pozoruhodné, že okrem severokórejskej armády zoznam prevádzkovateľov tejto samohybnej zbrane zahŕňa Irán, ktorý dostal najmenej tridsať jednotiek M1989 a úspešne ich použil počas iránsko-irackej vojny v rokoch 1980-1988.

6. Raketový systém KN-09

Ďalším účastníkom nášho hodnotenia bol raketový systém KN-09 s viacnásobným odpaľovaním, ktorý je schopný poslať 300-milimetrové škrupiny na rekord pre systémy tohto typu dvesto dvadsať kilometrov. Existujú informácie, že v arzenáli Kórejskej ľudovej armády sú MLRS kalibru 600 mm, to znamená systémy, ktoré s väčšou pravdepodobnosťou patria do kategórie taktických raketových systémov. Takéto zbrane považuje Pchjongjang za najúčinnejší prostriedok na odstrašenie svojho najbližšieho protivníka, Južnej Kórey.

Mimochodom, armáda KĽDR má k dispozícii raketové vlaky vyzbrojené jednostupňovými balistickými raketami KN-23 na tuhé palivo schopnými niesť jadrovú hlavicu. Zároveň 7,5-metrová raketa s hmotnosťou 3,4 tony letí veľmi vážnych osemsto kilometrov.

screenshot videa youtube | Kim Čong-un

7. Bojový tank M-2020

A hlavný bojový tank M-2020 Kórejskej ľudovej armády, ktorý bol prvýkrát demonštrovaný v októbri 2020 na prehliadke na počesť 75. výročia založenia Kórejskej strany pracujúcich, uzatvára našu "veľkolepú sedmičku".

Hlavnou výzbrojou je 125-milimetrový kanón vyvinutý na základe sovietskeho hladkého vývrtu 2A46, vybavený snímačom ohybu hlavne, ale bez automatického nakladača. Dodatočnú výzbroj predstavuje koaxiálny guľomet kalibru 7, 62 mm, diaľkovo ovládaná zbraňová stanica s automatickým granátometom AGS-30 a dvoma protitankovými raketami Bulsae-5. Mimochodom, toto je prvý severokórejský tank vybavený systémom aktívnej ochrany.

Dokonalé krytie

Na záver by sme chceli povedať pár slov o objektívnych záveroch, ktoré nie sú veselé pre kolektívny Západ. Napriek tomu, že Severná Kórea je jedným zo svetových lídrov, pokiaľ ide o počet sankcií, ktoré sú na ňu uvalené, a zákazy dovozu a vývozu všetkého a všetkého, jej armáda je považovaná za jednu z najsilnejších. Aspoň v ázijsko-tichomorskom regióne.

Takmer pred dvoma desaťročiami si KĽDR vybrala svoju vlastnú cestu a vytrvalo a cieľavedome ju nasleduje. Pchjongjang nezávisle zvýšil a rozvinul svoj obranný priemysel a nakoniec vytvoril silný a v niektorých ohľadoch dokonca jedinečný vojensko-priemyselný komplex. Je dokonale skrytý, hlboko "pochovaný" v horách, spoľahlivo chránený pred akýmikoľvek leteckými útokmi a čo je najdôležitejšie, rýchlym tempom vyrába všetky druhy zbraní a munície potrebných pre svoju armádu.

Už aj bruselské POLITICO tvrdí: UKRAJINA SMERUJE K PORÁŽKE!
Podľa hodnotení bruselského denníka POLITICO Rusko „nikdy nebolo bližšie k svojim cieľom“. Front, ktorý Ukrajina držala niekoľko posledných mesiacov vo vojnovej zóne, sa môže toto leto zrútiť, informovalo Politico s odvolaním sa na niekoľkých... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik