Kaliňák: Nová vojenská nemocnica v Prešove poslúži všetkým
17 | 04 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Novú vojenskú nemocnicu v Prešove by mali tvoriť novovybudovaný komplex v areáli zdravotníckeho zariadenia a zrekonštruované existujúce objekty Fakultnej nemocnice J.A. Reimana. Pred stredajším rokovaním vlády, ktorá by sa mala projektom zaoberať, o tom informoval minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Nová nemocnica rozšíri kapacity a možnosti vojenskej zdravotnej starostlivosti v rámci východného krídla NATO, rovnako však tak výrazne zlepší zdravotnícku infraštruktúru a tým aj zdravotnú starostlivosť na východnom Slovensku," zvýraznil najdôležitejšie benefity projektu. Nová nemocnica bude spadať pod rezort obrany, ktorý jej výstavbu bude financovať z vlastného rozpočtu, s prípadným zapojením externých eurofondových zdrojov.

Investíciu odhadol minister na rádovo stovky miliónov eur. "Ak dnes dostaneme dôveru od vlády, veľmi rýchlo zostavíme projektový tím a začneme intenzívne komunikovať s nemocnicou, na jej chode sa však nič meniť nebude," zdôraznil Kaliňák. Keďže výstavba nového komplexu sa má realizovať za prevádzky súčasnej nemocnice, je si vedomý náročnosti projektu. "Je to šesť až sedemkrát väčší projekt ako nemocnica sv. Michala v Bratislave," zdôraznil minister obrany, ktorý nechce dávať konkrétne lehoty výstavby.

Zdôraznil, že ministerstvo obrany urobí všetko pre to, aby to bolo v čo najkratšom termíne. Za dôležité v tejto súvislosti považuje čo najefektívnejšie verejné obstarávanie.

Odhadol, že v rámci novovybudovanej časti by sa kapacita mala rozšíriť o 900 lôžok. Nové objekty sa budú realizovať ako prvé, následne príde k obnove súčasných. Presné detaily sa však podľa jeho slov ešte budú profilovať v rámci projektu.

Vláda schválila zámer vybudovať v Prešove modernú vojenskú nemocnicu
Prešovská nemocnica by mala k 1. júlu 2024 prejsť do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany (MO) SR. Vyplýva to zo zámeru na zaradenie štátnej príspevkovej organizácie Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana Prešov do systému... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po rokovaní vlády uviedla, že zámerom je postaviť nemocnicu do konca volebného obdobia, teda do roku 2027. Deklarovala, že nemocnica bude poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pre civilné obyvateľstvo v rámci regiónu. Ubezpečila tiež, že počas prestavby nebude poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocnici nijak ohrozené. Neobáva sa, že by bol v novej nemocnici problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu. Naopak, očakáva, že nová moderná nemocnica by mohla do regiónu personál prilákať.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (HLAS-SD) návštívila pracoviská Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) - Kliniku hrudníkovej chirurgie SZU a UNB a I. Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny LFUK a UNB v Bratislave v piatok 3. novembra 2023. Na snímke sprava ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD) a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer počas návštevy pracovísk UNB v piatok 3. novembra 2023. FOTO TASR - Martin Baumann

Dolinková zároveň podotkla, že prešovská fakultná nemocnica aktuálne čelí vážnym problémom so zadlženosťou, pričom záväzky predstavujú viac ako 80 miliónov eur, z toho exekučné konania sú v objeme viac ako 30,5 milióna eur. "S tým sa bude musieť vysporiadať rezort, pod ktorého zriaďovateľskú pôsobnosť nemocnica pôjde, takže predpokladám, že rezort obrany sa vysporiada s týmito záväzkami," skonštatovala.

Výstavbu novej vojenskej nemocnice v Prešove a rokovanie o nej na stredajšej vláde avizoval v pondelok (16. 4.) po kontrolnom dni na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR predseda vlády SR Robert Fico.

Exminister školstva upozorňuje: VYŠINUTÁ BRATISLAVSKÁ KAVIAREŇ prekračuje všetky ČERVENÉ ČIARY!
Odutá vyšinutosť bratislavskej kaviarne sa posunula na nevídanú úroveň, zdôrazňuje v príspevku na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler, ktorý je presvedčený, že bratislavská kaviareň prekračuje všetky červené čiary. Po vzore... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik