Deti a dospievajúci sú čoraz agresívnejší. Okrem iného kvôli covidu
14 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Sársky zväz učiteľov varuje pred čoraz častejším násilím detí a mladých ľudí. Svedčia o tom aj štatistiky Spolkového úradu kriminálnej polície za rok 2023. Výskumníci agentúry prišli s tromi faktormi nárastu počtu prípadov. Patrí medzi ne zlá ekonomická situácia, migrácia alebo dokonca vplyv opatrení proti koronavírusu. Najmä deti a mladí ľudia čelia v dôsledku opatrení súvisiacich s koronavírusom zvýšenému psychickému stresu, čo môže mať vplyv aj na ich náchylnosť páchať trestné činy.

Dopĺňame, že Sársko ležiace na západe Nemecka, je jedna zo 16 nemeckých spolkových krajín.

Štatistiky kriminality za rok 2023 ukazujú, že násilné trestné činy páchané deťmi a mladými ľuďmi sa v porovnaní s minulým rokom výrazne zvýšili. V prípade detí o 9,3 % a u mladých ľudí o 10,4 %. "Došlo k výraznému nárastu počtu nemeckých aj nenemeckých detí," povedal nemecký minister vnútra Reinhold Jost z SPD.

Po dosiahnutí vrcholu v roku 2016 počet trestných činov zaznamenaných políciou v nasledujúcich rokoch neustále klesal. Zlom nastal s ústupom pandémie covidu a ukončením opatrení na jej potlačenie. Medzi rokmi 2021 a 2022 sa počet zaznamenaných priestupkov v Nemecku prvýkrát opäť výrazne zvýšil. Hoci tento trend pokračoval aj v roku 2023, bol menej výrazný ako v predchádzajúcom roku, pričom počet prípadov sa od roku 2022 do roku 2023 zvýšil o 5,5 %. V dlhodobom porovnaní je počet trestných činov v Nemecku na najvyššej úrovni od roku 2016.

Výskumníci zo Spolkového úradu kriminálnej polície (Bundeskriminalamt, BKA) identifikovali tri kľúčové faktory nárastu počtu prípadov. Tieto tri oblasti zahŕňajú zvýšenú mobilitu, a teda viac príležitostí na páchanie trestných činov. Tento faktor sa znížil počas pandémie koronavírusu a po zrušení posledných opatrení súvisiacich s koronavírusom ľudia v Nemecku viac cestovali a opäť trávili čas na verejných priestranstvách. Podľa Spolkového úradu kriminálnej polície čelia najmä deti a mladí ľudia v dôsledku opatrení proti koronavírusu zvýšenému psychickému stresu, čo môže mať vplyv aj na ich náchylnosť páchať trestné činy.

"Z vývojového hľadiska je pravdepodobnejšie, že dospievajúci porušia normy a spáchajú trestné činy. Po odstránení obmedzení súvisiacich s Covidom môžu mať faktory, ktoré v súčasnosti spôsobujú nárast celkového výskytu kriminality, obzvlášť významný vplyv na mladých ľudí," píše sa v správe Úradu nemeckej kriminálnej polície.

Druhým faktorom je ekonomická záťaž, pričom hlavným problémom počas väčšiny rokov 2022 a 2023 je inflácia. Podľa Spolkového úradu kriminálnej polície tento faktor súvisí najmä s rastúcim počtom prípadov a podozrivých v oblasti násilných trestných činov.

Posledným faktorom je migrácia, v dôsledku ktorej rastie počet obyvateľov a zvyšuje sa podiel cudzincov v spoločnosti. "Je pravdepodobné, že sa to odráža aj v rastúcom počte podozrivých, ktorí nie sú Nemci. Dá sa predpokladať, že mnohí ľudia, ktorí hľadajú ochranu, majú niekoľko rizikových faktorov pre rôzne trestné činy. Patrí medzi ne životná situácia v počiatočných prijímacích centrách, ako aj ekonomická neistota a skúsenosti s násilím," uviedol Úrad pre vyšetrovanie trestných činov.

"Skutočnosť, že sklon k násiliu medzi mladými ľuďmi sa už niekoľko rokov neustále zvyšuje a je poháňaný faktormi, ako je prisťahovalectvo, ako aj glorifikácia násilia na internete, ako aj nudný postoj k ostatným a nedostatok empatie v dospievaní, nie je pre učiteľov v Sársku ničím novým," povedala pre nemecký denník Bild Lisa Brauschová, krajinská predsedníčka Sárskeho zväzu učiteľov.

Na mnohých miestach v Sársku podľa učiteľského zväzu nestačí nasadenie školských sociálnych pracovníkov, musia byť nasadení psychológovia a terapeuti. "Nemôže a nesmie sa stať, aby boli učitelia vystavení fyzickému alebo psychickému násiliu zo strany žiakov bez toho, aby mali vhodné prostriedky na to, aby sa s tým vyrovnali," povedal Brausch.

Francúzi sú na Ukrajine. Idú bojovať proti Rusom
Macronovi legionári vstúpili do Slavjanska, aby bojovali proti ruskej armáde. Na miesto pôsobenia 54. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl v Slavjansku, podľa Vojenskej kroniky, dorazili predstavitelia 3. pešieho pluku... Čítať ďalej
14 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik